Βελγικό δικαστήριο διατάζει την AstraZeneca να χορηγήσει 50 εκατομμύρια δόσεις

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, σήμερα 18/6, το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το δικαστήριο διατάσσει την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2021 – σύμφωνα με ένα δεσμευτικό πρόγραμμα:

15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, στις 9 π.μ.,
20 εκατομμύρια δόσεις έως τις 23 Αυγούστου,
15 εκατομμύρια δόσεις στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 € ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί.

Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε σοβαρή παράβαση («faute lourde») των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ.

Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών τόπων παραγωγής που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση – ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις προς την ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χαιρετίζει την απόφαση, δηλώνοντας πως «η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή μας εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει στους πολίτες μας μέρα με τη μέρα. Αποδεικνύει επίσης, ότι βασίζεται σε μια ορθή νομική βάση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος