Το «βαθύ λαρύγγι» της Uber – Οι εκ των έσω αποκαλύψεις για το σκληρό λόμπινγκ

Array

124.000 έγγραφα που διέρρευσαν σε Guardian και Monde φέρνουν στο φως την επιθετική στρατηγική διείσδυσης της Uber στις αγορές Γαλλίας, Βρετανίας, Ρωσίας και Τουρκίας μέσω του έντονου λόμπινγκ σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους. Οι προβολείς πέφτουν στο Γάλλο πρόεδρο Μακρόν που ως υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε στο διάστημα 2014-2016 πολλές μυστικές συναντήσεις με στελέχη της Uber, και τον τότε επικεφαλής Τράβις Καλάνικ με στόχο τη διευκόλυνση της λειτουργίας της στη χώρα.

Μέχρι στιγμής δεν τίθεται ζήτημα διαφθοράς, καθώς δεν υπήρξε αντάλλαγμα, τίθενται όμως ερωτήματα για το εάν οι κινήσεις της Uber ήταν στα όρια της νομιμότητας και εάν οι επαφές της με το Μακρόν προχώρησαν πέραν της αποδεκτής πρακτικής. Το Ελιζέ απαντά ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ότι ο Μακρόν είχε επαφές στο πλαίσιο των καθηκόντων του με πλήθος επιχειρηματιών προς όφελος του ανοίγματος της γαλλικής οικονομίας στις επενδύσεις.

Το «βαθύ λαρύγγι» της Uber – Οι εκ των έσω αποκαλύψεις για το σκληρό λόμπινγκ
(AP Photo/Paul White, File)

«Δεν υπάρχει σκάνδαλο Uber, δε συνέβη τίποτα μεμπτό. Και θα έλεγα ότι δε μου λείπει η εποχή που τα ταξί είχαν το μονοπώλιο και έχω συνειδητοποιήσει πλήρως ότι η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί για ν’ αντεπεξέλθει στην άνοδο της ψηφιακής τεχνολογίας», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γκιγιόμ Κασμπαριάν.

Την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησε η Uber στη Βρετανία, την Ρωσία και στην Τουρκία. Στη Ρωσία μάλιστα επιδίωξε να προσφέρει δωροδοκίες, αλλά δεν πέτυχε τελικώς το στόχος της.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την στήριξη, που όπως σημειώνει, προσέφερε δημοσίως στην εταιρεία Uber, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αλήθεια αποκαλύπτεται καθημερινά, για κάθε ζήτημα που ο κ. Μητσοτάκης, τα στελέχη της ΝΔ και οι συνοδοιπόροι τους, μας λοιδόρησαν, μας συκοφάντησαν, μας στοχοποίησαν, παραπληροφορώντας τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

«Ο πακτωλός χρήματος, κι η ολοκληρωτική μιντιακή στήριξη, που τέθηκαν στη διάθεση του Μακρόν όταν ανακοίνωσε ότι πάει για Πρόεδρος θα ήταν αδύνατη χωρίς πρότερες δεσμεύσεις του στην Διεθνή του Κεφαλαίου», τόνισε ο γγ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Κι ενώ τα έγγραφα εμπλέκουν στις επαφές της Uber ακόμη και την πρώην Επίτροπο Ψηφιακής Πολιτικής Νέλι Κρους, η εταιρεία δηλώνει ότι δεν προτίθεται να δικαιολογηθεί για συμπεριφορές του παρελθόντος που δε συνάδουν με τις σημερινές της αξίες.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Συνέντευξη Μακρόν εφ’όλης της ύλης στις 14 Ιουλίου

Το «βαθύ λαρύγγι» είναι ο επικεφαλής λομπίστας της Uber στη Γαλλία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Μαρκ Μαγκάν. Αυτός έστειλε τις 124.000 αρχεία στην αγγλική Guardian και τη γαλλική Le Monde.

Ο Μαγκάν υποστηρίζει πως υπήρξε μια μυστική συμφωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2014-2016), που ήταν εις βάρος των Γάλλων εργαζομένων.

Το προεδρικό Μέγαρο απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 14η Ιουλίου όταν ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου και φυσικά να εκφραστεί γύρω από το σκάνδαλο.

ανταπόκριση από Παρίσι Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος