Το ένα τέταρτο όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι παιδιά

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση αναγνωρίζεται διεθνώς, ως σύγχρονη μορφή σκλαβιάς και ειδεχθές έγκλημα, που προσβάλει βάναυσα αφενός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αφετέρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάγοντας τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θυμάτων της εμπορίας είναι παιδιά για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ειδικά μέτρα για την προστασία τους.

Παράλληλα η εκμετάλλευση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων λαμβάνει πλέον πολλές μορφές, όπως η εργασιακή εκμετάλλευση, η καταναγκαστική επαιτεία, ο καταναγκαστικός και εικονικός γάμος, η αναγκαστική εγκληματικότητα, αλλά και η πώληση βρεφών, η αφαίρεση οργάνων ή η παράνομη υιοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των θυμάτων εμπορίας έχει επιδεινωθεί από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας, ενώ αυξάνονται επίσης οι διαδικτυακές διαφημίσεις με θύματα εμπορίας ανθρώπων παράλληλα με την ζήτηση παιδικής πορνογραφίας.

Και καθώς η εμπορία ανθρώπων παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, με κέρδη δισεκατομμυρίων η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει την σύγχρονη δουλεία που συμβαίνει παντού σε μικρές και μεγάλες πόλεις μέσα σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, στα χωράφια ή ακόμη και στο διπλανό διαμέρισμα, όπου εκτιμάτε ότι χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά, αγοράζονται και πωλούνται κάθε χρόνο με σκοπό την εξαναγκαστική εργασία και πορνεία.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της Ε.Ε θέλουν επ’ αυτού να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεση του που εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 59 αποχές, απαιτεί άμεσα την ποινικοποίηση της χρήσης σεξουαλικών υπηρεσιών με θύματα εμπορίας ανθρώπων, ενώ επισημαίνει την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του φαινομένου με αυστηρότερα μέτρα κατά κάθε μορφής εμπορίας, εστιάζοντας στην προστασία των γυναικών, των παιδιών και των μεταναστών.

Ελλείψει μάλιστα συγκρίσιμων και λεπτομερών στοιχείων σχετικά με την έκταση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρη την Ε.Ε. επιβάλλεται η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση των συχνά διασυνοριακών εγκλημάτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η τροποποίηση της οδηγίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα ποινικοποιήσουν ρητά τη «συνειδητή χρήση» των υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εμπορίας.

Ειδικά οι αιτούντες άσυλο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως και οι γυναίκες και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στην εμπορία ανθρώπων, ενώ παραβλέπεται συχνά οι ειδικές ανάγκες των θυμάτων, όπως τα άτομα ΛΟΑΔΜ, τα άτομα με αναπηρίες και τα άτομα από ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις βάσεις εθνικότητας ή φυλής, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά.

Και καθώς το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την προσέλκυση και την παγίδευση δυνητικών θυμάτων εμπορίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών ζητούμενο παραμένει η λήψη κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχό τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος