Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, επιθυμεί η Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα ήθελε η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι αν επιλέξει να την εγκαταλείψει, δεν θα μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, και επιπλέον δεν θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Πρόκειται φυσικά για απόφαση των Βρετανών πολιτών το πώς θα ψηφίσουν. Εγώ προσωπικά εύχομαι η Βρετανία να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Μέρκελ θέλει η ΕΕ να ολοκληρώσει φέτος τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι υποστηρικτές της οποίας δηλώνουν ότι και οι δύο πλευρές θα αποκομίσουν κέρδη ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει υπέρ του Brexit.

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακά νέα, για την Βρετανία, για την Ολλανδία, για την Ευρώπη στο σύνολό της» σημείωσε ο Ρούτε την Τετάρτη σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Για δύο λόγους. Καταρχάς, ας πάρουμε την Ολλανδία και την Βρετανία. Είμαστε και οι δύο έθνη που στηρίζονται στην ναυτιλία. Η ευημερία μας, η ικανότητά μας να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης, η μέλλουσα ανάπτυξή μας έχουν οικοδομηθεί πάνω στην ελεύθερη αγορά, στα ανοιχτά σύνορα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE σήμερα ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να χάσουν το δικαίωμά τους να ζουν στην Ισπανία εάν αποφασίσουν υπέρ της αποχώρησης και επισήμανε ότι η απώλεια του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας θα είναι «αρνητική για όλους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος