Την ατζέντα των σχέσεων με την Τουρκία παρουσίασαν στον Ερντογάν Μισέλ και φον Ντερ Λάιεν

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν την ισορροπημένη πρόταση της ΕΕ, αναφέρει πηγή της ΕΕ. Μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα μπορεί να τεθεί επί τάπητος και η Επιτροπή θα αρχίσει να το επεξεργάζεται, σημειώνει η πηγή της ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Tουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, σημείωσε ότι οι Επικεφαλής της ΕΕ εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη μέλη και την κοινή γνώμη, για θετική ατζέντα επισημάνθηκε.

Το πρωί, o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία. Ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται ορισμένες ανησυχίες, αλλά εξίσου ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ανέφερε πηγή της ΕΕ.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος