Θέσεις και παρατηρήσεις στο έγγραφο Άιντε απέστειλε ο Ν.Αναστασιάδης

Εστάλησαν το βράδυ της Πέμπτης οι θέσεις και οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο προσχέδιο εγγράφου που υπέβαλε στα ενδιαφερόμενα μέρη για τη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ.του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του του κ. Αναστασιάδη, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι “είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι υπάρχουν κοινές, αν θέλετε τοποθετήσεις, με τη βρετανική κυβέρνηση, σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”.

Επίσης, τόνισε πως “ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα στη συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι εκείνα που θα δείξουν αν μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα από την παρούσα διαδικασία”.

Ο κ. Αναστασιάδης και η κ. Μέι συζήτησαν το θέμα της Τουρκίας, καθώς επίσης και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ, τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του κ. Αναστασιάδη για το γεγονός ότι “οι εταίροι της Κύπρου στην Ε.Ε. συντάσσονται με την κυπριακή θέση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

 Στις 30 Ιουνίου ο γγ του ΟΗΕ στην Ελβετία για τη διάσκεψη του Κυπριακού

Στις 30 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της διάσκεψης για το Κυπριακό σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, αναμένεται να μεταβεί ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχει προσδιοριστεί πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ο κ. Γκουτέρες στις συνομιλίες και ποιος θα είναι ο βαθμός της συμμετοχής του.

Η διάσκεψη θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου. Το πρωί θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και το απόγευμα τα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού. Όσον αφορά τις συμμετοχές, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενώ η Βρετανία από υφυπουργό.

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει στην έναρξη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και στις 30 Ιουνίου θα μεταβεί η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος