Συνεχίζεται η ακρόαση των Επιτρόπων από την Ευρωβουλή (video)

Δεύτερη ημέρα σήμερα της ακρόασης των Επιτρόπων από την Ευρωβουλή και η διαδικασία αναδεικνύει τόσο τον τρόπο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης από την Κομισιόν για την επόμενη πενταετία, όσο και ζητήματα ικανοτήτων ή κι αδιαφάνειας που ελέγχονται από τους ευρωβουλευτές. 

 Δύο από τους προτεινόμενους Επιτρόπους θα αντικατασταθούν, μετά την οριστική αναστολή των ακροάσεων για τους υποψηφίους Επιτρόπους Λάσλο Τρότσανι από την Ουγγαρία και Ροβάνα Πλαμπ από τη Ρουμανία, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων που διαπιστώθηκαν από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, κατά την εξέταση των σχετικών οικονομικών δηλώσεών τους.

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζήτησε από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία να παρουσιάσουν νέους υποψηφίους Επιτρόπους και ήδη οι εξελίξεις υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν να αλλάξει την επιλογή του για τον εκπρόσωπο της χώρας του στη νέα Επιτροπή και όρισε στη θέση του Λάσλο Τρότσανι τον Όλιβερ Βαρχέλι, μέχρι σήμερα πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα απομένει η αποδοχή αυτή της πρότασης από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να μετάσχει ο νέος Ούγγρος υποψήφιος Επίτροπος στη διαδικασία των ακροάσεων. Το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα πρόταση της Ρουμανίας που αναμένεται να γνωστοποιηθεί εντός της ημέρας.

Στον Ούγγρο υποψήφιο, με πολιτική στήριξη του ΕΛΚ, είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο της γειτονίας και διεύρυνσης, ενώ στη Ρουμάνα Ροβάνα Πλάμπ, που υποστηρίζεται από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είχε ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών.

Κατά το παρελθόν έχουν απορριφθεί από την Ευρωβουλή τέσσερις υποψήφιοι Επίτροποι. Ο Ιταλός Μποτιλιόνε και η Λετονή Ούντρε, το 2004, η βουλγάρα Γέλεβα το 2009 και η Σλοβένα πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ που το 2014 είχε προταθεί από τον Ζ-Κ Γιουνκέρ να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Εχθές πέρασαν από ακρόαση οι ορισθέντες Επίτροποι Σέφτσοβιτς, Χόγκαν και Γκάμπριελ ενώ σήμερα θα περάσουν τη διαδικασία ακόμη 6 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εντός 24 ωρών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι συντονιστές στέλνουν εμπιστευτική συστατική επιστολή στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, δηλώνοντας αν ο υποψηφιότητα είναι κατάλληλη για το Σώμα των Επιτρόπων, όσο και για την εκπλήρωση των καθηκόντων που ανατίθενται σε κάθε πρόσωπο χωριστά.

Στις 15 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα όλων των ακροάσεων και θα προωθήσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ, που με τη σειρά της θα θέσει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 23 Οκτωβρίου, την αποδοχή ή απόρριψη του συνόλου των μελών της νέας Κομισιόν.

Ο Έλληνας υποψήφιος Επίτροπος για το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς,  θα περάσει από ακρόαση την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου.

 

Ανταπόκριση : Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ