Συνάντηση Τζόνσον με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας – Τα σύνορα στην ατζέντα

Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το ακανθώδες ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το οποίο παραμένει άλυτο λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Ο Τζόνσον συναντά τον Βαράντκαρ σε μια ύστατη προσπάθεια να αναβιώσει μια βρετανική συμφωνία για το Brexit, που η ΕΕ υποστηρίζει ότι υπολείπεται των όσων απαιτούνται για ένα συντεταγμένο διαζύγιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να συναινέσουν σε διευθετήσεις προς αποφυγή του σκληρού συνόρου, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά την απότομη διακοπή των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, επέμενε ότι μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, και επιμένει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει μία καθυστέρηση του Brexit, όπως ορίζει ο νόμος Μπεν.

Εξάλλου, την άποψη ότι οι εμπορικές συμφωνίες που θα επιδιώξει η Βρετανία μετά από ένα Brexit θα έχουν «περιορισμένη δυνητική αξία», εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Daily Telegraph, στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η χώρα πρέπει να συμβιβαστεί σε μία ήπια αποχώρηση.

Ο πρώην υπουργός διαγράφηκε από το κόμμα των Συντηρητικών τον προηγούμενο μήνα μαζί με άλλους 20 βουλευτές, ως συνέπεια της απόφασής τους να μη στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Την Παρασκευή το πρωί θα συναντηθούν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ. H EE έδωσε προθεσμία έως την Παρασκευή στη βρετανική κυβέρνηση για να της προτείνει έναν αποδεκτό συμβιβασμό και να αποχωριστούν φιλικά στις 31 Οκτωβρίου, τρία και πλέον χρόνια μετά τη νίκη του “leave” στο δημοψήφισμα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η Βρετανία ετοιμάζεται για μια έξοδο “χωρίς συμφωνία” που ενδεχομένως να πλήξει την οικονομία της, εκτός κι αν ο Τζόνσον αναγκαστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο σε μια τρίτη αναβολή.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση επί του παρόντος “να εξετάσουν και να βρουν μια συμφωνία” με τη Βρετανία για το Brexit.

Η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα, αν αποφασίσει να προχωρήσει σε μια θέση για το Brexit που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις 27 άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, με πληροφορίες από το το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος