Συμφωνία στο παρα πέντε για την παραμονή στην πρωθυπουργία του Τζ. Κόντε

Συμφωνία για την παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στον πρωθυπουργικό θώκο φαίνεται πως εξασφάλισαν εν τέλει το Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία, που έχει δώσει στα κόμματα ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο το πρωί της Πέμπτης στις 9.30, τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας). Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι ο Κόντε είναι πιθανόν να λάβει εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η ακροδεξιά Λέγκα υπέβαλε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Ματαρέλα να προχωρήσει να διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό χάος.

Τόσο το M5S όσο και το PD ανέφεραν στον πρόεδρο ότι είναι πρόθυμα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Κόντε. Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί “πολιτική συμφωνία” με την κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, δηλώνοντας ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί “μια κυβέρνηση αλλαγής” που “θα δώσει τον λόγο στην ωραία Ιταλία, σε εκείνης όπου η ελπίδα νικά τον φόβο, η κατανόηση νικά την εχθρότητα και η ομόνοια το μίσος”.

Κοινοβουλευτικές πηγές του M5S επιβεβαίωσαν ότι έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος