Στρασβούργο: Να προχωρήσει άμεσα η αμοιβαιότητα θεωρήσεων βίζας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Να λάβει τα μέτρα που προβλέπονται στη νομοθεσία της ΕΕ για να εξασφαλίσει την πλήρη αμοιβαιότητα των θεωρήσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς Βούλγαροι, Κροάτες, Κύπριοι και Ρουμάνοι πολίτες χρειάζονται ακόμη βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές, σημειώνοντας πως η νομική πράξη για την επαναφορά των απαιτήσεων θεώρησης για υπηκόους των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε κατατεθεί πριν από τέσσερα χρόνια.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 376 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 43 αποχές καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νομική πράξη για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για υπηκόους των ΗΠΑ για δώδεκα μήνες, όπως ορίζεται στον λεγόμενο μηχανισμό αμοιβαιότητας.

Υπογραμμίζει πως Βούλγαροι, Κροάτες, Κύπριοι και Ρουμάνοι υπήκοοι εξακολουθούν να υποχρεούνται να διαθέτουν βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες της ΕΕ εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση για βραχείες διαμονές έως 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών, όπως και οι υπήκοοι των ΗΠΑ όταν επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, εάν μια τρίτη χώρα δεν καταργήσει τις προϋποθέσεις θεώρησης εντός 24 μηνών από την επίσημη κοινοποίησή της για κατάσταση αμοιβαιότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εκδώσει νομική πράξη για την αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους της για 12 μήνες. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο θα μπορούσαν να αντιταχθούν σε μια τέτοια πράξη σύμφωνα με το άρθρο 290 παράγραφος 2 της Συνθήκης.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και εισηγητής Χουάν Φερνάντο Ακιουλάρ τόνισε ότι η διάκριση που βιώνουν Βούλγαροι, Κροάτες, Κύπριοι και Ρουμάνοι όταν ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτη. «Σεβόμενοι τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ, καλούμε την Επιτροπή να ενεργήσει όπως ορίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να υποβάλει πρόταση αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για υπηκόους των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αξιολογήσουν τις πολιτικές συνέπειες αυτής της κίνησης», κατέληξε.

Η κατάσταση της αμοιβαιότητας που πλήττει τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία επισημάνθηκε επισήμως στις 12 Απριλίου 2014 καθώς εκείνη την εποχή, η Πολωνία επηρεάστηκε επίσης, αλλά από πέρυσι πολωνοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, και έτσι η προθεσμία για την πράξη της Επιτροπής έληξε στις 12 Απριλίου 2016. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει ήδη από την Επιτροπή να συμμορφωθεί με τους κανόνες σε ψήφισμα ολομέλειας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2017.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος