Spiegel,SZ,Handelsblatt: “Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Τσίπρα που αιφνιδίασε τους δανειστές”

Το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, πρωταγωνιστεί στον γερμανικό Τύπο με κυρίαρχο σχόλιο ότι “ναι μεν δόθηκε χωρίς άδεια από τους πιστωτές, ωστόσο οφείλεται στο πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στον προϋπολογισμό”.

“Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τους δανειστές θέλοντας να κάνει Χριστουγεννιάτικο δώρο σε Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους”, γράφει το Spiegel ενώ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διατρανώνει ότι “Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέλαβαν την κίνησή του ως πρόκληση, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει ο Τσίπρας, διότι η οικονομία αναπτύχθηκε με καλύτερους ρυθμούς και επιτεύχθηκε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό”.

“Η κοινωνική πολιτική κατέστη δυνατή διότι η χώρα έχει κάνει κάποιες προόδους, γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Frankfurter Rundschau, τονίζοντας ότι “ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει χρήματα από το πλεόνασμα”.

«Στην Αθήνα υπάρχουν ήδη σενάρια για πρόωρες εκλογές. Για τον πρωθυπουργό το σενάριο αυτό αποτελεί πρωτίστως ένα μέσο άσκησης πιέσεων. Διότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να παραμείνει ο Τσίπρας. Διότι τελευταία η οικονομία αναπτύχθηκε με καλύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν ενώ φέτος επιτεύχθηκε και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, κάτι το οποίο ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει ως δώρο για τους συνταξιούχους»,γράφει η έκδοση του Σαββατοκύριακου της Süddeutsche Zeitung (SZ).

«Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε η ελληνική κρίση συνιστά εσωπολιτική πυριτιδαποθήκη. Διότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν διασφαλίσουν σύντομα τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να απασχολήσει τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα», επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα καταλήγοντας: “Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τους πιστωτές, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία”.

«Ο Τσίπρας προκαλεί σύγχυση στους πιστωτές με το δώρο στους συνταξιούχους», επιγράφει το σχετικό της άρθρο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως σημειώνει, «πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες συνταξιούχοι καλούνται κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 850 ευρώ».

«Κριτική στην ελληνική γενναιοδωρία – Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche (Wiwo) που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια αυτή αιφνιδίασε τους ευρωπαίους εταίρους».

“Ο Τσίπρας θέλει να καταβάλει δώρο Χριστουγέννων στους φτωχούς συνταξιούχους” είναι ο τίτλος του άρθρου της Welt, η οποία και σημειώνει:«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Ευθύς αμέσως ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει δημοσίως χρηματικά δώρα. Την ίδια ώρα όμως δεν προχωρούν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Πηγή:ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος