Σολτς-Μακρόν: Νέα προειδοποίηση στη Ρωσία για «υψηλό τίμημα» επίθεσης στην Ουκρανία

Σαφείς κινήσεις από τη Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία, ζήτησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Το ουκρανικό είναι κυρίαρχο θέμα της συνάντησης που έχει απόψε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Περιμένουμε από τη Ρωσία σαφή βήματα για αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουκρανία», είπε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μακρόν στην καγκελαρία του Βερολίνου. Προειδοποίησε επίσης ότι «μία στρατιωτική κλιμάκωση θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη Ρωσία». Ο Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών, τις οποίες έχει αποδεχτεί και η Ρωσία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν ενιαία γραμμή στο θέμα της Ουκρανίας. «Εάν υπάρξει επίθεση, το κόστος για τη Ρωσία θα είναι πολύ υψηλό», είπε και ο Γάλλος πρόεδρος. «Πρέπει να μείνουμε σε επιφυλακή και ετοιμάζουμε απαντήσεις σε στενό συντονισμό μεταξύ μας», είπε ο Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως τόνισε και την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα κανάλια διαλόγου με τη Ρωσία. «Δεν παραιτούμαστε από το διάλογο με τη Ρωσία» είπε ο Μακρόν, είτε πρόκειται για το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, είτε για τον ΟΑΣΕ που αποτελεί πολύ σημαντικό πλαίσιο αρχών, είτε για το «Σχήμα της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οποίες μπήκαν στον πάγο τα τελευταία χρόνια. Κοινή επιδίωξη Γερμανίας και Γαλλίας είναι η αναθέρμανση των συνομιλιών αυτών με μία πρώτη διαβούλευση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, με στόχο να προετοιμάσουν μία νέα τετραμερή συνάντηση στη Γερμανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο θα αποσαφηνίσει τη κοινή γραμμή των δυτικών εταίρων στο ζήτημα της Ουκρανίας.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες διαλόγου για να βρεθεί διέξοδος από τη σημερινή κρίση», είπε από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν ότι θα συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της ατζέντας που έχει η προεδρία της Γαλλίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο και ταυτόχρονη προεδρία της Γερμανίας στην ομάδα G-7 το τρέχον έτος.

ανταπόκριση από Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος