Σοκ στο Βερολίνο από τις εικόνες επίθεσης στο Καπιτώλιο

Ανταπόκριση από Βερολίνο Γιώργος Παππάς

Άμεσες ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον. «Ασύλληπτες εικόνες με τις οποίες χαίρονται οι εχθροί της δημοκρατίας. Η ρητορική της εξέγερσης μετατρέπεται σε πράξεις βίας. Κάποτε στα σκαλιά του «Ράιχσταγκ» σήμερα στο Καπιτώλιο. Η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών έχει καταστροφικές επιπτώσεις», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Ο Τραμπ και οι οπαδοί του να σταματήσουν να ποδοπατούν τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο Μάας.

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί τους Γερμανούς στην Ουάσιγκτον να προσέχουν. «Η κατάσταση ασφαλείας είναι εν μέρει θολή. Αποφύγετε σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή και ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας», αναφέρεται σε μήνυμα του υπουργείου.

Ο αντικαγκελάριος, σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σε μήνυμά του κάνει λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στη Δημοκρατία. Ο πρόεδρος Τραμπ δίχασε τη χώρα, τώρα φαίνεται πόσο βαθύς είναι ο διχασμός. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μία δύσκολη αποστολή μπροστά του: Να επανενώσει τους Αμερικανούς».

Ο Άρμιν Λάσετ, χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, και υποψήφιος πρόεδρος του CDU, κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σπέρνει μίσος και βία. «Το Κογκρέσο ήταν για αιώνες παγκοσμίως το σύμβολο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η επίθεση φανατικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είναι οδυνηρή για κάθε φίλο των ΗΠΑ. Όποιος σπέρνει τη γλώσσα του λαϊκισμού και της πόλωσης, θερίζει μίσος και βία».

Ο Νόρμπερτ Ρέντκγεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτρικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και επίσης υποψήφιος πρόεδρος του CDU κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να λάβουν μια θεμελιώδη απόφαση: «Τώρα η τελευταία στιγμή να αποφασίσουν οι Ρεπουμπλικανοί μεταξύ δημοκρατίας και Τραμπ. Ο Τραμπ έδωσε μάχη κατά των θεσμών της δημοκρατίας».

Ο Φρίντριχ Μερτς επίσης υποψήφιος πρόεδρος του CDU κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς και τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι Δημοκρατίες χρειάζονται δημοκράτες. Και οι Δημοκράτες πρέπει να αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα εκλογών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος