Σλέσβικ-Χολστάιν: Θρίαμβος των Χριστιανοδημοκρατών

Η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν ήταν αναμενόμενη, οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές έφεραν τον θρίαμβο. Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του πρώτου καναλιού ARD, το CDU πήρε 42,6%, +10,6%. Ο χριστιανοδημοκράτης Ντάνιελ Γκίντερ, με κεντρώα φιλελεύθερη γραμμή, είναι ο μεγάλος νικητής, θα παραμείνει πρωθυπουργός στο βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας. Κυβερνούσε με Πράσινους και Φιλελεύθερους (συνασπισμός «Τζαμάικα»), τώρα αρκεί η συνεργασία με έναν από τους δύο.

Οι Πράσινοι πανηγύρισαν την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με 17,5%, (+4,6%). Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα των Πρασίνων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, πατρίδα και του «πράσινου» αντικαγκελάριου, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στόχος των Πρασίνων ήταν με την Μόνικα Χάινολντ να έχουν την πρώτη «πράσινη» τοπική πρωθυπουργό στη Γερμανία. Τώρα θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κρατιδίου ως κυβερνητικός εταίρος του χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ. H εκλογική επιτυχία τροφοδοτήθηκε από τη δημοτικότητα του Ρόμπερτ Χάμπεκ και της Αναλένα Μπέρμποκ που καταλαμβάνουν την 1η και 2η θέση στο «πολιτικό βαρόμετρο» το δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF.

Ιστορική ήττα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του SPD που έπεσε στο 15,7% (-11,6%) με τον παντελώς άγνωστο Τόμας Λόσε-Μίλερ. Στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκτιμούν ότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας του υποψηφίου τους, επέλεξαν να ψηφίσουν τους Πράσινους.

Οι Φιλελεύθεροι FDP είχαν επίσης μεγάλες απώλειες -4,7% και έπεσαν στο 6,8%. Την έκπληξη έκανε το κόμμα της μειονότητας των Δανών SWP, που διπλασίασε το ποσοστό του στο 6%, το καλύτερο αποτέλεσμα της ιστορίας του. Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 4,8% -2,8% μένει εκτός της τοπικής βουλής του Κιέλου. Είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα φεύγει από ένα τοπικό κοινοβούλιο.

Για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας ήταν η πρώτη εκλογική επιτυχία με τον νέο πρόεδρο, Φρίντριχ Μερτς, μετά την ήττα στις παγγερμανικές εκλογές και μία σειρά από ήττες σε περιφερειακές εκλογές κρατιδίων. Ταυτόχρονα, με την νίκη του εξαιρετικά δημοφιλούς Ντάνιελ Γκίντερ, ο οποίος έχει σαφώς πιο κεντρώο προφίλ από τον πρόεδρο του CDU, ο Μερτς απέκτησε έναν σημαντικό, εσωκομματικό ανταγωνιστή στη διεκδίκηση του χρίσματος του υποψήφιου καγκελαρίου της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης στις επόμενες παγγερμανικές εκλογές.

Για τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι εκλογές στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν ήταν σημαντικό τεστ στο βαρύ πολιτικό κλίμα που διαμορφώνει ο πόλεμος της Ουκρανίας και η αντίδραση της Γερμανίας καθώς επίσης οι ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας και η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού. Ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σολτς απηύθυνε χθες τηλεοπτικό με αφορμή την επέτειο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας ότι το μήνυμα «ποτέ ξανά», στη φετινή 8η Μαίου αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς δύο χώρες που ήταν θύματα της γερμανικής επιθετικότητας είναι σήμερα σε πόλεμο μεταξύ τους.

Στο χθεσινό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών, και την ετυμηγορία των 2,3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν «δεν υπάρχει μερίδιο του Σολτς», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του SPD, Κέβιν Κίνερτ. Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τις αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με έρευνα του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF έδειξε ότι το 85% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο Γκίντερ έκανε καλή δουλειά και το 61% επιθυμούσε την παραμονή του Γκίντερ ως πρωθυπουργού και για την επόμενη πενταετία.

Σημαντικότερες για τον καγκελάριο Σολτς και την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη» στο Βερολίνο θα είναι οι περιφερειακές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Είναι στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, παραδοσιακό προπύργιο του SPD, στο οποίο όμως κυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες με τους Φιλελεύθερους.
Οι εκλογές του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν έδειξαν ότι για μία ακόμη φορά η κρίση ευνοεί τον κάτοχο της εξουσίας. Εν προκειμένω τον πρωθυπουργό Γκίντερ. Ωστόσο, στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν υπάρχει εμφανές «μπόνους» πρωθυπουργού, αναλύει ο γενικός γραμματέας του SPD Κίνερτ. Η κούρσα μεταξύ του CDU και του SPD είναι εντελώς ανοιχτή, οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά στήθους μεταξύ των υποψηφίων των δύο κομμάτων.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος