Συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί – Στο χορό των διαπραγματεύσεων ο Μ. Σούλτς

Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Για την καλύτερη προετοιμασία της συνάντησης, η οποία γίνεται σε βαρύ κλίμα  μετά τις τουρκικές δηλώσεις  σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, έκανε χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.  Κύριο θέμα συζήτησης τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έργου των διαπραγματευτών για μετατροπή των συναντιλήψεων στις θέσεις των δύο πλευρών σε ορισμένα θέματα όπου απαιτείται σύγκληση.

Σειρά επαφών με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν ‘Αιντα και ηγέτες ελληνοκυπριακών κομμάτων θα έχει, αύριο και μεθαύριο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Ο κ. Σούλτς φθάνει απόψε στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα προσφωνήσει έκτακτη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής.

Στο μεταξύ  ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ απέρριψε ως «ανάξιους  περεταίρω σχολιασμού» τους «ισχυρισμούς»  του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Βολκάν Μποζκίρ ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τα οποία έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαμπέρ Τουρκ», δήλωσε ότι η ‘Αγκυρα δέχτηκε να ανοίξει τώρα μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί, όπως είπε, «μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού».

Για τη συμφωνία με την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι βίζες για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. «Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως, αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» δήλωσε ο Βολκάν Μποζκίρ

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ –ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος