Το σενάριο του πραξικοπήματος “γράφτηκε στο εξωτερικό”, δήλωσε ο Ερντογάν

To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Επιπλέον κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν εκατό μελών του προσωπικού του κυριότερου στρατιωτικού νοσοκομείου της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων είναι και γιατροί.

Ο τούρκος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, δήλωσε πως εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί εναντίον 98 μελών του προσωπικού του νοσοκομείου, “ανάμεσά τους και στρατιωτικών γιατρών”. Το NTV έκανε λόγο για 100 πρόσωπα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως το προσωπικό του νοσοκομείου θεωρείται ύποπτο ότι επέτρεψε την είσοδο υποστηρικτών του Γκιουλέν στον στρατό και την ταχεία προώθηση της στρατιωτικής σταδιοδρομίας τους με την έκδοση πιστοποιητικών ιατρικής ικανότητας.

“Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για το ότι τα μέλη του FETO (σ.σ. όρος που περιγράφει το δίκτυο του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση) εισέδυσαν σε αυτό τον (νοσοκομειακό) θεσμό για να επιβραδύνουν τη σταδιοδρομία των αντιπάλων τους στον στρατό και να επιτρέψουν στους υποστηρικτές τους να προωθήσουν γρήγορα τη δική τους σταδιοδρομία”, διευκρίνισε.

Μέχρι τώρα οι εκκαθαρίσεις αφορούσαν κυρίως τον στρατό –απ’ όπου απολύθηκαν σχεδόν οι μισοί στρατηγοί– τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.

Ο τομέας της υγείας έμοιαζε να έχει εξαιρεθεί από αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον των “γκιουλενιστών” που οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 συλλήψεις.

Όμως με πρόσφατο διάταγμα η εποπτεία του GATA και των άλλων τουρκικών στρατιωτικών νοσοκομείων μεταφέρθηκε από τον στρατό στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος