Σε καραντίνα πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες (video)

Η πανδημία της νόσου Covid-19 “απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα” προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας “Σχέδιο Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Δράσης”, που επεκτείνεται έως τον Δεκέμβριο και απαιτεί συγκέντρωση δωρεών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε  20.599 ανθρώπους παγκοσμίως , ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 447.030 κρούσματα. Από τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει 101.911 έχουν αποθεραπευτεί. Τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών ανέφεραν η Ισπανία (738), η Ιταλία (683) και η Γαλλία (231).

Ο νέος κορoνοϊός δεν αναμένεται να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, προειδοποιεί ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο ασθενειών, σύμφωνα με το Reuters.

“Μέχρι το Πάσχα, στις 12 Απριλίου όλοι θα έχουν γυρίσει στη δουλειά”, υποστήριξε πάντως,  ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το Κογκρέσο αποφάσισε να εγκρίνει το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία της χώρας, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Νέα Υόρκη έχει πια ξεπεράσει τα 30.000 κρούσματα ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 280, ενώ χθες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορονοϊό.(Λος Άντζελες).

Οι πολίτες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε καραντίνα.

Με 3.434 νεκρούς, η Ισπανία ξεπέρασε τον απολογισμό των θανάτων της Κίνας.  738 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, και 47.610 τα κρούσματα.

Ιταλία:«Είμαστε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση»

«Δεν θέλουμε να προστεθεί, στην τραγωδία της Λομβαρδίας, και εκείνη του ιταλικού Νότου. Θεωρούμε ότι δεν είναι θέμα ημερών, αλλά ωρών», προειδοποιεί ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, με δραματική έκκληση στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.Σε καραντίνα πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες (video)
Οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι κόλαση», γράφει ο περιφερειάρχης και προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σοβαρότατης διάδοσης της ασθένειας, μια κατάσταση η οποία θα είναι οριακά διαχειρίσιμη», υπογραμμίζει ο Ντε Λούκα.

Πάντως στο πρωθυπουργικό διάταγμα υπάρχει αναφορά για το τέλος των μέτρων στις 31 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Κόντε διευκρίνησε πως είναι τυπική ημερομηνία για 6μηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγο αδυναμίας πρόβλεψης της πορείας του CoviD-19.

Από σήμερα ξεκίνησε η απεργία των πρατηρίων καυσίμων σε όλη την επικράτεια, ενώ  σήμερα έφτασε στην Ιταλία και τρίτη ομάδα ιατρών απο την Κίνα.

Γερμανία:”Ιστορική” απόφαση για μέτρα στήριξης

Την εγγραφή δανείων ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης στη μάχη με τον κορονοϊό. Με την σημερινή – ιστορική, όπως την χαρακτηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ – απόφαση, το Βερολίνο εγκαταλείπει για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και το θεσμοθετημένο «φρένο χρέους» της χώρας. Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση – φάντασμα» την σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Βερολίνο προκρίνει την βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πέμπτη σε αριθμό κρουσμάτων έρχεται στη παγκόσμια κλίμακα η Γερμανία με 49 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα προστέθηκαν άλλα 4.191 και το σύνολό τους ανέρχεται πλέον σε 31.554.

Γαλλία: Αερογέφυρα αναφοδιασμού από Κίνα

Στη Γαλλία,έχουν ανακοινωθεί επισήμως 1.100 θάνατοι,αλλά υπολογίζεται ότι πολλοί περισσότεροι,αφού μετρούν μόνον όσους έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία. Ο Πρόεδρος Μακρόν μετέβει στο επίκεντρο της επιδημίας, στην Αλσατία, για να ενθαρρύνει όλους “τους ήρωες” της μάχης. Αναμένεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων τις επόμενες μέρες όταν καταμετρηθούν οι θάνατοι στους οίκους ευγηρίας, προειδοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

Αερογέφυρα πρόκειται να στηθεί μεταξύ Γαλλίας και Κίνας για να μεταφερθούν στην πρώτη εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Βρετανία: Έξαρση τον Μάιο

Ο θάνατος 21χρονης που δεν είχε επιβαρυμένο ιστορικό, συμπληρώνει τη ζοφερή εικόνα, ενώ η Βρετανία βρισκόταν στη δεύτερη μέρα του γενικού αποκλεισμού.
Το αεροδρόμιο του Σίτι του Λονδίνου θα αναστείλει όλες τις εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις από σήμερα το βράδυ έως τα τέλη Απριλίου, μετά τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης για πανεθνική καραντίνα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, 71 ετών διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό κι έχει εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα. Τελευταία είδε την 93χρονη βασίλισσα το πρωί της 12ης Μαρτίου, πριν από το νωρίτερο χρονικό σημείο κατά το οποίο θα μπορούσε να μεταδώσει τη νόσο.

Καθώς 3,500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε καραντίνα,  9000 προφυλακισμένοι και άλλοι κρατούμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι μετά από “αξιολόγηση”.

Αυστρία: Ήπια η εξέλιξη της νόσου στο 96% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Από τα 5.560, η εξέλιξη της νόσουστα 5.279 είναι ιδιαίτερα ήπια σε κατ΄ οίκον φροντίδα, μόνον 237 (ποσοστό 3,5%) των κρουσμάτων νοσηλεύονται και 26 (0,5%) περιθάλπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας δήλωσε το απόγευμα ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη γίνεται ολοένα και περισσότερο κέντρο της πανδημίας. Στην Αυστρία, στην οποία οι έως τώρα θάνατοι ανέρχονται σε 31, η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις προηγούμενες 24 ώρες, σε έναν συνολικό αριθμό 5.560, ήταν της τάξης του 14,03% που σημαίνει μία εκ νέου πτώση της αυξητικής τάσης.

Κύπρος:Oκτώ νέα κρούσματα, μεταξύ αυτών και  βρέφος

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132 περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές. Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Τουρκία:Χιλιάδες αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί εδώ και μία εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την καταστολή της επιδημίας. Το 50% και πλέον των ταξιδιωτών που έχει αποκλειστεί στο αεροδρόμιο, είναι Αλγερινοί υπήκοοι,

Σε καραντίνα πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες (video)

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι σχεδόν 2.000 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταυτοποιήθηκαν να ανεβάζουν προκλητικές αναρτήσεις σχετικά με την επιδημία, με αποτέλεσμα 410 άνθρωποι να τεθούν υπό κράτηση «για απόπειρα πρόκλησης αναταραχής».

Ινδία: Σε καραντίνα 1,3 δισεκατομμυρίου άνθρωποι

“Θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια σας. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, ολόκληρη η χώρα θα μπει σε καραντίνα. Για να σωθεί η Ινδία, για να σωθεί ο κάθε πολίτης, εσείς, η οικογένειά σας”, δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς όλη τη χώρα, όπου είναι 519 τα επιβεβαιωμένα κρούσματακαι δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει
“Εάν σε αυτές τις 21 μέρες δεν τηρηθεί ο περιορισμός, η χώρα και η οικογένειά σας θα γυρίσουν 21 χρόνια πίσω”,΄τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Σε καραντίνα πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες (video)

Πούτιν: «Το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να είστε στο σπίτι σας»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές και ζήτησε από τους Ρώσους να μείνουν στα σπίτια τους, κηρύσσοντας μια εβδομάδα πληρωμένης άδειας από τις εργασίες τους, με στόχο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς του νέου κορονοϊού.Εντούτοις, δεν κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμπορικά καταστήματα και οι απαραίτητες διοικητικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά.

Ιράν Έρχεται δεύτερο κύμα

“Δυστυχώς, ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της (ιρανικής) Πρωτοχρονιάς. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού” ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν που μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα του νέου κορονοϊού από την αρχή της επιδημίας και 2.077 θανάτους.

Σε καραντίνα πάνω από 3 δισ. άνθρωποι σε τουλάχιστον 70 χώρες (video)

Συνοπτικά

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορόυν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση σήμερα.

Περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι) η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε στν κατάλογο. Η Νότια Αφρική θα προστεθεί από αύριο.

Τελευταίες ενημερώσεις:

  • Βόρεια Μακεδονία-: Τρίτος θάνατος από τον κορονοϊό, 177 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
  •  Σερβία: Τέταρτος θάνατος από τον κορονοϊό, 303 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • Ολλανδία: 6.412 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 356 νεκροί από τον κορονοϊό
  • Αίγυπτος: 21 πλέον τα θύματα και 442 τα κρούσματα
  • Ελβετία:10 νεκροί- 9.765 κρούσματα
  • Ρωσία: Δύο ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό πέθαναν στη Μόσχα. Μέχρι στιγμής, στη Ρωσία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται άμεσα με τον ιό SARS-Cov-2.
  • Λουξεμβούργο: Σε σύνολο 610.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί 1.333 κρούσματα και οκτώ θάνατοι
  • Ουγγαρία: Ο Στίβεν Ντικ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βουδαπέστη, πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό

Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου,Παντελής Γκόνος
Ανταποκρίσεις: Θωμαίς Παπαϊωάννου, Δώρα Μακρή, Γιώργος Παππάς, Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος