Σε εφεδρική λειτουργία δύο από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο για παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας για μερικούς μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο της ενεργειακής κρίσης τον ερχόμενο χειμώνα.

Δύο από τα τρία πυρηνικά εργοστάσια ατομικής ενέργειας θα παραμείνουν σε εφεδρική λειτουργία και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της Γερμανίας με ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό ανακοίνωσε ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «στρες/τεστ» των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, οι δύο αντιδραστήρες Neckarwestheim-2 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και ο Isar-2 στη Βαυαρία θα τεθούν σε κατάσταση εφεδρικής λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2023 το αργότερο για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό σημαίνει και ότι οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, θα τεθούν αρχικά εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2022 όπως είχε προγραμματιστεί και μόνον οι δύο θα αποτελούν «ρεζέρβα» έκτακτης ανάγκης.

Η Γερμανία σήμερα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και παρέπεμψε στα προβλήματα που έχει η Γαλλία καθώς είναι σε λειτουργία μόνον τα μισά από τα 50 πυρηνικά εργοστάσια. Λόγω της ξηρασίας το καλοκαίρι, οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν διαθέτουν νερό ψύξης.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η ξηρασία υποχρεώνει τα ποταμόπλοια να μεταφέρουν μόνο το μισό φορτίο λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου. Παρά τους αρνητικούς αυτούς παράγοντες, «εμμένουμε στο σταδιακό κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, όπως ρυθμίζεται στον Νόμο για την Ατομική Ενέργεια», τόνισε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι δεν θα προμηθευτούν νέα υλικά λειτουργίας. Εκτός από τους πυρηνικούς σταθμούς Neckarwestheim-2 και Isar-2, λειτουργεί και ο αντιδραστήρας Emsland στην Κάτω Σαξονία, ο οποίος θα τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας στο τέλος του έτους.

Με την ενδιάμεση αυτή λύση της εφεδρικής λειτουργίας για λίγους μήνες, ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας απορρίπτει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης CDU/CSU και του κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων, που πίεζαν για παράταση τουλάχιστον διετίας της λειτουργίας των τριών ατομικών αντιδραστήρων της Γερμανίας.

ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος