Σε διαφορετική τροχιά κινούνται Βρετανία και Ε.Ε.

Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την μελλοντική τους σχέση, αφού οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές μειώνοντας περαιτέρω τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Τότε, λήγει η μεταβατική περίοδος που ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2020 με την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση κατά την διάρκεια της οποίας η χώρα εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σήμερα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές θα κληθούν να αξιολογήσουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις και να θέσουν το θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης.

Εάν δεν υπάρξει παράταση, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει χρόνος για την διαδικασία επικύρωσης τυχόν συμφωνίας από τα κοινοβούλια των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Δηλώσεις Μισέλ Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να επιτρέψει σε μία τρίτη χώρα να θέσει εκείνη τους όρους πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, την έκβαση των οποίων χαρακτήρισε απογοητευτική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επιλέγει τα πιο ελκυστικά στοιχεία της Ενιαίας Αγοράς χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ακόμη και μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να εκπληρώνουν, προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς μία ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού», προειδοποίησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν θα απεμπολήσουμε τις αξίες μας προς όφελος της βρετανικής οικονομίας…Το Λονδίνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις ίδιες του τις επιλογές ως προς το Brexit όταν αυτές αφορούν την λατρεμένη ενιαία αγορά», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
«Το Λονδίνο είτε θα υποχωρήσει, είτε θα υπάρξει αδιέξοδο», προειδοποίησε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη για μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία και ότι οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αυτό θα επιταχυνθούν.

Ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ έκανε επίσης λόγο για έλλειψη προόδου και ζήτησε «αλλαγή προσέγγισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στον επόμενο γύρο συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

«Τίποτε καινό υπό τον ήλιο», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Εκτός ίσως του ότι οι τόνοι ανέβηκαν, αυτή την φορά οι ανταλλαγές ήταν περισσότερο «αυστηρές, λίγο σκληρές».

«Κάνουμε βήματα επί τόπου και ο χρόνος περνά», ελλείψει «κοινού οράματος ως προς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή.
Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έχουν εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο που λήγει στο τέλος του έτους, κατά την διάρκεια της οποίας συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ.
Οι διαπραγματευτές καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν τον Ιούνιο εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας ή εάν θα χρειασθεί παράταση των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα.

«Είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να κάνουν χωρίς παράταση, άρα δεν θα υπάρξει παράταση. Αλλά είναι εξωφρενικό», σχολιάζει, ευρωπαϊκή πηγή δηλώνοντας ότι οι Βρετανοί επιδεικνύουν κακοπιστία συνδυαζόμενη με οικονομική τύφλωση.

Βασικό σημείο διαφωνίας, η μορφή που θα έχει η συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν μία ευρεία και φιλόδοξη συμφωνία που θα διέπει το σύνολο της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Λονδίνο δεν επιδιώκει παρά μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με βάση το μοντέλο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, στην περιφέρεια της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα οι διαπραγματεύσεις για τα επιμέρους θέματα.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν έτοιμη να δεχθεί μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο εάν συνδυαζόταν με εγγυήσεις επί των όρων ανταγωνισμού στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φορολογικό τομέα (level playing field), ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με μία απορυθμισμένη οικονομία στην πόρτα της. Αυτό ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί, γι’ αυτό και απορρίπτουν την ευρωπαϊκή απαίτηση.
Ο Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι αυτό το σημείο αποτελεί και το κύριο εμπόδιο σε μία συμφωνία, διότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να συνδεθεί στο μέλλον με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ