Σάκης Αρναούτογλου: Ο αντικυκλώνας “Lucifer” σπάει ρεκόρ ζέστης στην Ιταλία

Ο αντικυκλώνας “Lucifer” σπάει ρεκόρ ζέστης στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη, ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι ο αντικυκλώνας δεν έρχεται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Σ. Αρναούτογλου επισήμανε:

«Ο αντικυκλώνας “Lucifer” σπάει ρεκόρ ζέστης στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη(δεν έρχεται στην Ελλάδα!)

Στους 48,8 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος στη Σικελία! Αν επιβεβαιωθεί και επίσημα απο την ΕΜΥ της Ιταλίας τότε θα αποτελεί ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης!

Η Ευρώπη κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής από μετεωρολογικό σταθμό στην ήπειρο.. Οι περιφερειακές αρχές της Σικελίας κατέγραψαν θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, σε μια περίοδο που ο αντικυκλώνας με το παρατσούκλι “Lucifer” σαρώνει τη χώρα.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε κοντά στις Συρακούσες, με τη θερμοκρασία να μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από την Ιταλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία!

Στη νότια Ιταλία, ο αντικυκλώνας “Lucifer” αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου ακόμα και πάνω από 39ºC και έως 42ºC, ενώ το Σαββατοκύριακο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40ºC στις κεντρικές περιοχές της Τοσκάνης και του Λάτιο, η οποία περιλαμβάνει τη Ρώμη.

Την Παρασκευή, 15 πόλεις θα πρέπει να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό (συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Φλωρεντίας ή του Παλέρμο) λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ANSA, και σήμερα Τετάρτη υπήρχαν ήδη οκτώ σε αυτή την κατάσταση. Όταν μια πόλη είναι σε κόκκινο συναγερμό σημαίνει ότι η ζέστη είναι τόσο έντονη που θέτει σε κίνδυνο τον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο τους ηλικιωμένους ή τους αδύναμους.

Η πρωτεύουσα Ρώμη έχει ήδη αρχίσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του καύσωνα με τους τουρίστες να αναζητούν σκιά και νερό.

Ο καύσωνας έχει προκαλέσει φόβους για περισσότερες πυρκαγιές, με τη Σικελία με την περιοχή της Καλαβρίας να αντιμετωπίζει ήδη αρκετές αυτό το καλοκαίρι, πολλές ως αποτέλεσμα εμπρησμού, αλλά και εξαιτίας της ανομβρίας και των πολύ ξηρών και θερμών κατά διαστήματα ανέμων.

Οι πυροσβέστες ανέφεραν ότι σήμερα Τετάρτη έχουν καταγράψει 300 πυρκαγιές τις τελευταίες 12 ώρες, κι έναν άντρα 77 ετών να έχει χάσει τη ζωή του! Επτά αεροσκάφη Canadair κινητοποιήθηκαν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Στην Καλαβρία, οι πυρκαγιές απειλούν τα βουνά Aspromonte, που χαρακτηρίζονται από την UNESCO ως περιοχή διεθνούς γεωλογικής σημασίας.

Για αρκετές ημέρες, οι φλόγες που τροφοδοτούνται από τον άνεμο και τη θερμότητα κατέστρεψαν τη La Madonia, μια ορεινή περιοχή κοντά στο Παλέρμο, την πρωτεύουσα της Σικελίας, και κατέστρεψαν αγροτικά χωράφια, σπίτια και βιομηχανικά κτίρια.

Ο κυβερνήτης της Σικελίας, Nello Musumeci, ζήτησε να κηρυχθεί κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης στη La Madonia».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος