Πρόταση της Κομισιόν για τη σταδιακή κατάργηση των κλουβιών για τα εκτρεφόμενα ζώα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση της χρήσης κλουβιών για ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα, μετά την επιτυχημένη εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ) «Τέλος στα κλουβιά» («End the Cage Age»), η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας θετικά στην πρωτοβουλία της ΕΠΠ, η Κομισιόν δεσμεύεται να υποβάλει ως το τέλος του 2023 νομοθετική πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση και, εντέλει, την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων κλουβιών για όλα τα ζώα που αναφέρονται στην ΕΠΠ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η πρόταση θα αφορά:

  • ζώα που καλύπτονται ήδη από τη νομοθεσία: όρνιθες ωοπαραγωγής, χοιρομητέρες και μόσχους·
  • άλλα ζώα που αναφέρονται στην ΕΠΠ: κουνέλια, πουλάδες, κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής, ορτύκια, πάπιες και χήνες. Για τα ζώα αυτά, η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) να συμπληρώσει τα υφιστάμενα επιστημονικά στοιχεία για τον καθορισμό των όρων που απαιτούνται για την απαγόρευση των κλουβιών.

«Τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα και έχουμε ηθική, κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στη γεωργική εκμετάλλευση αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Η σημερινή απάντηση αποτελεί βασικό βήμα προς μια φιλόδοξη αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων το 2023, προτεραιότητα που θέσαμε από την έναρξη της θητείας μου. Είμαι αποφασισμένη να διασφαλίσω ότι η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή δράσης για την καλή διαβίωση των ζώων στην παγκόσμια σκηνή και ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας», δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Η πολυαναμενόμενη ημέρα έχει έρθει! Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα μεγάλο βήμα για να αφήσει μια κληρονομιά για τα ζώα – εκείνα που είναι κλειδωμένα σε κλουβιά ως αθώοι κρατούμενοι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Οι πολίτες ζήτησαν αλλαγή και η Επιτροπή άκουσε το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα, αναλαμβάνοντας μια σαφή και ορατή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των κλουβιών. Αισθανόμαστε ότι είναι μια από εκείνες τις στιγμές στην ιστορία όταν η παλίρροια γυρίζει. Από σήμερα, ξεκινά ένα νέο ταξίδι. Θα επικεντρώσουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έως ότου επιτύχουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και θα προσέχουμε για να αποτρέψουμε τα κατοχυρωμένα συμφέροντα να τον αποδυναμώσουν”, τόνισε η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Compassion in World Farming (CIWF) και ένα από τα κορυφαία άτομα της Πρωτοβουλίας «Τέλος στα κλουβιά», Όλγα Κήκου.

Δεδομένου ότι η κατάργηση της χρήσης κλουβιών θα απαιτήσει αλλαγές στα υφιστάμενα συστήματα εκτροφής, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μέτρων που πρέπει να ληφθούν και τα οφέλη για την καλή διαβίωση των ζώων σε μια εκτίμηση επιπτώσεων που θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2022.
Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως τις αρχές του 2022.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα των εργασιών για την προτεινόμενη νομοθεσία που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027.

Πηγή: ec.europa.eu, prasinoi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος