ΠΟΥ: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ουκρανία – Προσπάθειες να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο η κατάσταση σε ολόκληρη την Ουκρανία καθώς μέχρι σήμερα, πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τη σύγκρουση αναφέρει σε νεότερη ενημέρωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για τις γύρω χώρες τις τελευταίες πέντε εβδομάδες της σύγκρουσης, με το 58% από αυτούς στην Πολωνία, ακολουθούμενο από τη Ρουμανία (15%).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει ότι στην Ουκρανία υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με τις ενεργές εχθροπραξίες και την έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών που περιορίζουν την κίνηση. Σχεδόν 1000 εγκαταστάσεις υγείας βρίσκονται κοντά σε περιοχές συγκρούσεων ή βρίσκονται σε κατειλημμένες περιοχές ελέγχου, γεγονός που αφήνει το σύστημα υγείας ευάλωτο σε ζημιές υποδομών και σοβαρές διακοπές σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Κατά συνέπεια, υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε φάρμακα, εγκαταστάσεις υγείας και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε ορισμένες περιοχές. Μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν αναφερθεί συνολικά 82 επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 43 άνθρωποι και να καταγραφούν 72 θανάτοι.

Πολλά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί από την παροχή βασικών υπηρεσιών και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην υποστήριξη και την παροχή φροντίδας για τραυματισμούς που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, γεγονός που οδήγησε σε διαταραχές στις βασικές και συνήθεις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της μητέρας και του παιδιού.

Σχεδόν το 50% των φαρμακείων της Ουκρανίας θεωρείται ότι είναι κλειστά και πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είτε εκτοπίζονται είτε δεν μπορούν να εργαστούν.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 αυτή έχει διακοπεί. Πριν από τη σύγκρουση εμβολιαζόταν τουλάχιστον 50.000 άτομα την ημέρα. Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά, με μόλις 175.000 άτομα να εμβολιάζονται μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου παρά τη μη βέλτιστη στην κάλυψη εμβολιασμού. Μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 30 Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων κλινών και των κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε κατά 29% και 85% αντίστοιχα, αντανακλώντας πιθανές προκλήσεις στην πρόσβαση στα νοσοκομεία, περιορισμένη αναφορά δεδομένων και πιθανή μείωση των πραγματικών νοσηλειών μετά την κορύφωση του κύματος με την παραλλαγή Όμικρον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος