Πόλεμος στην Ουκρανία: Η φρίκη και τα ανεξίτηλα σημάδια στον ψυχισμό των παιδιών (video)

Μία ολόκληρη γενιά φέρει ήδη σημάδια από την καταστροφή και τον τρόμο που ζει καθημερινά, βλέποντας τον κόσμο όπως τον ήξερε να διαλύεται. Οι σκηνές βίας και η πολυήμερη διαμονή στα καταφύγια των ουκρανικών πόλεων έχουν ήδη επηρεάσει τα παιδιά της χώρας.

«(Έχω συναντήσει παιδιά που) στα μάτια τους μπροστά σκότωσαν ανθρώπους. Για παράδειγμα στη Μπούκα, ήταν κρυμμένη η οικογένεια στα υπόγεια όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην πόλη. Για να πάνε στην τουαλέτα τους βγάζανε με την κάνη στο κεφάλι. Μπροστά στα μάτια του παιδιού, μπροστά του, σκότωσαν τους παππούδες του. Το παιδί φώναζε και το αίμα χυνόταν. Οχτώ χρόνων κι όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια του», δηλώνει στην ΕΡΤ η παιδοψυχολόγος Ναταλία Ποντολιάκ.

Μέχρι ώρας οι καταγραφές μιλούν για 751 νεκρά παιδιά και άλλα 500 τραυματισμένα.

«Είναι ή ζωή ή θάνατος, και τα παιδιά μιλάνε γι’ αυτό. Όταν θέλουν, λένε περισσότερα από τους γονείς. Οι μεγάλοι πολύ συχνά αποκρύπτουν τρομακτικές ιστορίες, το να πεις φωναχτά αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο. Τα παιδιά όμως, όταν έχετε δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης, μοιράζονται ιστορίες. Και οι ιστορίες αυτές σου μένουν», τονίζει η Ποντολιάκ.

Οι ζωγραφιές που αφήνουν τα παιδιά στα ιατρεία, στα γραφεία των κοινωνικών υπηρεσιών, λένε πολλά από μόνες τους.

Από την ασφάλεια της Ζαπορίζια πια, ο οκτάχρονος Ίγκορ μιλά για τις εβδομάδες που έζησε με την οικογένεια του σε ένα υπόγειο της Μαριούπολης. Ξόρκιζε τους βομβαρδισμούς γεμίζοντας τις σελίδες ενός ημερολογίου με τη φωτογραφία ενός ελληνικού νησιού.

«Έχω ένα τραύμα στην πλάτη μου, έχει βγει το δέρμα… Η αδερφή μου έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Η μητέρα μου έχει χτυπήσει στο χέρι της κι έχει μία τρύπα από σφαίρα στο πόδι», λέει ο Ίγκορ.

Το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας εκτιμά ότι τουλάχιστον το 60% των Ουκρανών χρειάζονται ήδη ψυχολογική βοήθεια ενώ οι συνέπειες του πολέμου θα επηρεάσουν την ψυχική τους κατάσταση για τουλάχιστον επτά έως δέκα χρόνια.

αποστολή Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη
κάμερα: Φώτης Πάντος – ήχος: Γιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος