Πλατφόρμα δεδομένων του ΔΟΜ παρέχει πληροφορίες για μετανάστευση και κινητικότητα σε καιρούς κρίσης

Μια νέα πλατφόρμα δεδομένων, που ως στόχο έχει την καλύτερη κατανόηση της μετανάστευσης και της ανθρώπινης κινητικότητας σε περιόδους κρίσης μέσω νέων πηγών δεδομένων και μεθοδολογιών όπως δορυφορικές εικόνες, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, κοινωνικά μέσα και δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έθεσε σε λειτουργία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η βάση δεδομένων, που αποτελεί μέρος της Πύλης Δεδομένων της Παγκόσμιας Μετανάστευσης του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, διαθέτει περισσότερα από 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες που χρησιμοποιούν αυτές τις πηγές δεδομένων για να ρίξουν φως στις επιπτώσεις στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια παγκόσμιων κρίσεων, όπως η τρέχουσα πανδημία COVID-19.

Αρκετά από τα προγράμματα που περιλαμβάνονται στην νέα βάση δεδομένων υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τρεχουσών και προηγούμενων κρίσεων υγείας, από τη Γκάνα έως την Εσθονία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Σιγκαπούρη.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα στη Γκάνα παρακολούθησε την ανθρώπινη κινητικότητα κατά την επιβολή περιορισμών χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Το πρόγραμμα παρακολούθησε τον όγκο των κινήσεων μεταξύ περιφερειών και περιοχών της πόλης πριν και μετά την εφαρμογή των μέτρων. Αυτό παρείχε βασικές πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των αρχικών περιορισμών στις αστικές περιοχές – κλείσιμο σχολείων και την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων – χρειάστηκε μισή εβδομάδα για να μειωθούν οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών στο 70% του μέσου όρου πριν από την πανδημία. Μόλις επιβλήθηκε ο συνολικός περιορισμός, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι κινήσεις μειώθηκαν απότομα στο 50% του μέσου όρου.

Επιπλέον όταν σε μια περιοχή εκδηλωθούν φυσικές καταστροφές, γρήγορες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές μπορούν να σώσουν ζωές. Για παράδειγμα, τις ημέρες μετά τον σεισμό του Νεπάλ το 2015, περισσότεροι από 390.000 εκτοπισμένοι χρειάστηκαν ανθρωπιστική υποστήριξη στις γύρω κοιλάδες του Κατμαντού. Εκεί χάρη στις πληροφορίες που προέκυψαν από την ανάλυση των κλήσεων κινητών τηλεφώνων, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ήξερε ακριβώς πού να εκτελέσει επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών μόλις εννέα ημέρες μετά την καταστροφή.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος