Περισσότερες εξουσίες και δυνατότητες έρευνας αποκτά ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Βελτιωμένους κανόνες που διέπουν τα καθήκοντα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ενέκρινε με τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη θετική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα είναι σε θέση να ξεκινήσει δικές του έρευνες όποτε υπάρχει λόγος και θα μπορεί να προτείνει λύσεις στα ζητήματα που εγείρει μια έρευνα, ειδικά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων, συστημικών ή ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων κακής διοίκησης. Οι νέοι κανόνες αποσαφηνίζουν επίσης τους όρους πρόσβασης σε έγγραφα και συνεργασίας με τις αρχές των κρατών μελών και τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τους οργανισμούς της Ένωσης.

Αναφερόμενος στους νέους κανόνες ο εισηγητής του Κοινοβουλίου ευρωβουλευτής Πάολο Ρανγκέλ τόνισε πως ο Διαμεσολαβητής μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους ακόμη καλύτερα από πριν, ενώ εξ ονόματος της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου , η Υφυπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Άνα Πάολα Ζαχαρίας σημείωσε πως ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ιδίως για να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προωθώντας την καλή διοίκηση από τα θεσμικά όργανα, ενώ ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής θα ασκεί τα καθήκοντά του υπό μια ισχυρή και σαφή εντολή.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς σημείωσε από την πλευρά του πως η αναθεώρηση των κανόνων όχι μόνο ενοποιούν τις υπάρχουσες καλές πρακτικές, αλλά δίνουν επίσης μεγαλύτερη έμφαση σε σημαντικά θέματα, όπως η παρενόχληση, η καταγγελία πληροφοριών και οι συγκρούσεις συμφερόντων. Βελτιώνοντας το έργο του Διαμεσολαβητή, το οποίο θα ωφελήσει τελικά όλους τους Ευρωπαίους, τις εταιρείες και τις ενώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων και διερευνά περιπτώσεις όπου ένα θεσμικό όργανο ή οργανισμός της ΕΕ φέρεται να έχει ενεργήσει κατά παράβαση του νόμου ή ορθών διοικητικών πρακτικών. Οι υποθέσεις θα μπορούσαν να αφορούν διοικητικές παρατυπίες, διακρίσεις, κατάχρηση εξουσίας ή παράλειψη δράσης.

Το Κοινοβούλιο έχει το αποκλειστικό δικαίωμα πρωτοβουλίας σε αυτόν τον τομέα, για τον οποίο χρειάζεται τη συναίνεση του Συμβουλίου και τη γνώμη της Επιτροπής. Οι προηγούμενοι κανόνες παρέμειναν αμετάβλητοι από πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, παρά το σχέδιο κανονισμού του Κοινοβουλίου που υποβλήθηκε το 2019, λόγω πολιτικού αδιεξόδου. Στις 10 Μαΐου 2021, ο άτυπος διάλογος με το Συμβούλιο κατέληξε σε ένα προσωρινό σύνολο κανόνων, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων στις 25 Μαΐου, ακολουθούμενη από την έγκριση της ενημερωμένης διαπραγματευτικής εντολής από το Κοινοβούλιο στις 10 Ιουνίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος