Παρίσι: O Trump α λα γαλλικά μπαίνει δυναμικά στην εκλογική μάχη

Η γαλλική ανεπίσημη προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου, όλα δείχνουν ότι η προεδρική εκλογή τον Απρίλιο 2022 (10/4 & 24/4) θα είναι απρόβλεπτη και αδυσώπητη.  Ένας outsider, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Eric Zemmour μονοπωλεί τα ΜΜΕ ακριβώς όπως ο Trump το 2016. Ανεβαίνει κατακόρυφα, πλέον στο 13%, χωρίς να έχει καν ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα. Μέσα σε λίγες μέρες κέρδισε 6 μονάδες. Ο Ζεμούρ χρησιμοποιεί όλα τα μιντιακά κόλπα επικοινωνίας για να τραβήξει την προσοχή, τα μίντια ανταποκρίνονται γιατί κάθε παρουσία του εκτοξεύει την τηλεθέαση. Ο κύκλος κλείνει.

Ο Ερίκ Ζεμούρ έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη τρεις φορές, άλλες τόσες έχει αθωωθεί για τις θέσεις του για το μεταναστευτικό. Οπαδός της θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει από την αντικατάσταση των «Ευρωπαίων λευκών» από «Άραβες» και γενικότερα μετανάστες αντιστρέφοντας έτσι την ευρωπαϊκή δημογραφία.
Σχολιαστής στο ειδησεογραφικό κανάλι CNEWS, δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, έχει καταφέρει να μετακυλίσει τον πολιτικό διάλογο προς τα βαλτώδη νερά του αντί-Ισλάμ και του σωβινισμού. Η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Όρμπαν στις 24 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε ότι για για μια συγκεκριμένη Δεξιά, ο Ερικ Ζεμούρ είναι ο σουπερστάρ της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Από την Βουδαπέστη, δεν δίστασε να δηλώσει την εκτίμησή του για τον Ορμπάν: «θαυμάζω την πολιτική του, θαυμάζω την αντίσταση του στα σημεία των καιρών, σε όλες τις πιέσεις από την Κομισιόν, από τους Γερμανούς, τον Εμμανουέλ Μακρόν…». «Πιστεύω ότι κατάλαβε τί πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ζεμούρ καταγγέλλοντας τη «δικτατορία του πολιτικά ορθού».

Μια μέρα νωρίτερα, η τηλεοπτική μονομαχία στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV μεταξύ του Ζαν-Λουκ Μελανσόν της Άκρας Αριστεράς και του Ερικ Ζεμούρ πάθιασε 3,81 εκατομμύρια Γάλλους (18,7% μέρισμα τηλεθέασης), δηλαδή στέφτηκε η εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση τη βραδιά της 23ης Σεπτεμβρίου.

Η Λε Πεν χάνει το μονοπώλιο που κατείχε για δεκαετίες ο πατέρας της, Ζαν-Μαρία Λε Πεν, και η ίδια ως διάδοχος. Χάνει τον έλεγχο. Στο κόμμα Εθνική Συσπείρωση (πρώην Εθνικό Μέτωπο) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι απρόβλεπτοι, η μετά-Covid εποχή προμηνύει μια πρωτότυπη προεκλογική καμπάνια όπου όλα θα παιχτούν στα ΜΜΕ και ελάχιστα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μάλιστα τα κόμματα καλύπτουν και προσφέρουν δωρεάν τις εικόνες από τα μίτινγκ για να αναχαιτίσουν την αδιαφορία των μίντια που αναζητούν low-cost τηλεοπτικές καλύψεις.

Με εξαίρεση τις μετακινήσεις του Ερικ Ζεμούρ. Όπου και αν πάει, όποιο χέρι κι αν σφίξει, όποιο ποδοσφαιρικό αγώνα κι αν παρακολουθήσει, οι κάμερες τον ακολουθούν προς ολοφάνερη τέρψη του ενδιαφερόμενου. Όχι τόσο όταν το περιοδικό Paris-Match πρόβαλε πρωτοσέλιδη φωτογραφία του αγκαλιά στη θάλασσα με τη νεαρή σύμβουλο του. Το ζευγάρι σκοπεύει να μηνύσει για προσβολή της ιδιωτικής τους ζωής. Ο Ζεμούρ είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Mylène Chichportich.

Η Μαριν Λε Πεν γίνεται αόρατη και αυτό αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις όπου δύσκολα αντιστρέφονται οι τάσεις. Εύκολη η πτώση, δύσκολη η άνοδος. Ίσως να διαφοροποιηθεί θεματικά από τον μεγάλο αντίπαλο, ίσως μια τηλεοπτική μονομαχία Λε Πεν-Ζεμούρ;

Μέχρι να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ή όχι για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Ερικ Ζεμούρ έχει αποσυρθεί από την ενεργή δημοσιογραφία αλλά πρωταγωνιστεί α λα Trump στην πολιτική σκηνή, με την ευλογία των γαλλικών ΜΜΕ.

Το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν συνεχείς ανακατατάξεις στην Άκρα Δεξιά και Δεξιά, ενώ από Αριστερά, μόνο ο Μελανσόν φαίνεται να ξεχωρίζει με 13% των προτιμήσεων.
-Ο Εμ. Μακρόν παραμένει σταθερά 23-24%. Εκμεταλλεύεται τα προνόμια του αξιώματος του για να μετακινείται 2-3 φορές την ημέρα ανα την γαλλική περιφέρεια ώστε τα ΜΜΕ να ασχολούνται μαζί του.
– Η Δεξιά παρουσιάζει τόσους πολλούς υποψήφιους για το επίσημο χρίσμα του κόμματος  “Οι Ρεπουμπλικάνοι” για την προεδρική εκλογή που εκπέμπει κακοφωνία.  Προς το παρόν ο Xavier Bertrand (14%) είναι το φαβορί. Ο Michel Barnier, πρώην Mr. Brexit για την ΕΕ δεν φαίνεται πλέον να έχει σοβαρές πιθανότητες.
– Άκρα Δεξιά: η Marine Le Pen έχασε 12 μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε 3 μήνες. Κατακόρυφη πτώση στο 16%.

Θωμαΐς Παπαϊωάννου, ανταποκρίτρια ΕΡΤ- Παρίσι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος