Πανδημία, διαδηλώσεις και…Brexit – Άλλη μία μέρα στη Βρετανία

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου υπέστη τη μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση από ποτέ, σύμφωνα με νέα στοιχεία καθώς ο κορονοϊός προκάλεσε τον απόλυτο περιορισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών την Παρασκευή δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 20,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 1997, με το ONS να λέει ότι αντικατοπτρίζει «ρεκόρ πτώσης στις υπηρεσίες, στην παραγωγή και στις κατασκευές».

Νέα αποκάλυψη για τραγικές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνει ότι 25.000 άτομα μπορεί να έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία προς κέντρα φροντίδας χωρίς να εξεταστούν για τον κορονοϊό, όταν η πανδημία ήταν στην κορύφωση της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου.

Η κυβέρνηση προέτρεψε τα νοσοκομεία να απαλλάξουν επειγόντως τους ασθενείς που ήταν ιατρικά κατάλληλοι να φύγουν στις 17 Μαρτίου, αλλά μόνο στις 15 Απριλίου εξέδωσε τον κανόνα ότι εκείνοι που πήγαιναν σε κέντρα φροντίδας έπρεπε να δοκιμαστούν πρώτα. Ένα στα τρία κέντρα φροντίδας ανέφερε εστίες κρουσμάτων μεταξύ 9 Μαρτίου και 17 Μαΐου – αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.

Εν τω μεταξύ συγγενείς 450 ατόμων που έχουν πεθάνει από την πανδημία του κορονοϊού απαιτούν δημόσια εξεταστική έρευνα άμεσα.

Στο αδιέξοδο του Brexit

 Οι βρετανικές εταιρείες δεν έχουν την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία μετά από το χτύπημα της κρίσης του κορονoϊού, σύμφωνα με την απερχόμενη επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανικών Επιχειρήσεων CBI.
Η Carolyn Fairbairn είπε ότι ένα μέλος της CBI παρομοίασε μία άτακτη έξοδο ως πυρπόληση «της αποθήκης» όταν το σπίτι τυλίγεται στις φλόγες.
Όλα τα αποθέματα που είχαν κάνει οι επιχειρήσεις καταναλώθηκαν στην πανδημία του κορονoϊού.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια για πλήρεις συνοριακούς ελέγχους με την Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου υπέρ μιας «ευέλικτης» προσέγγισης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Michael Gove παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19 παράλληλα με την αναστάτωση που θα προκληθεί στα σύνορα με την ολοκλήρωση του Brexit μόλις τελειώσει η μεταβατική περίοδος του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ.
Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως δηλώσει ότι τα εμπορεύματα που εισέρχονται από την ΕΕ θα υπόκεινται στους ίδιους τελωνειακούς ελέγχους με εκείνους τρίτων χωρών.
Οι διαπραγματεύσεις για τη Μελλοντική Εμπορική Συμφωνία δεν πάνε καλά.
Πάγωσαν την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλή διαπραγματευτή της ΕΕ να λέει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος σε βασικά κρίσιμα σημεία, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών αλιευτικών δικαιωμάτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, και δεσμεύσεις για διατήρηση «ίσων όρων ανταγωνισμού» όσον αφορά τη ρύθμιση και τον ανταγωνισμό.
Προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν επέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΒ ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει ο ίδιος τις συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα συναντήσει διαδικτυακά σε τηλεδιάσκεψη την Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και τον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι, την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαδηλώσεις

Οι αρχές ετοιμάζονταν για ένα δεύτερο σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, καθώς υπήρχε κίνδυνος συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών του Black Lives Matter με ακροδεξιές ομάδες στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο. Οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού σχεδιάζανν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα αλλά τελικά την ακύρωσαν προκειμένου να αποφευχθούν έκτροπα.
Ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς οργάνωσης EDL Stephen Yaxley-Lennon (γνωστός και ως Tommy Robinson) και οι οπαδοί του οργάνωναν αντι-συγκέντρωση για να «υπερασπιστούν τα μνημεία» όπως είπαν, δηλαδή το άγαλμα του Winston Churchill στην πλατεία του Κοινοβουλίου, το κενοτάφιο κλπ..
Το άγαλμα του Τσόρτσιλ, όπως και το κενοτάφιο, έχουν πλέον τείχος προστασίας που τοποθέτησαν υπάλληλοι του Δήμου ενώ ο Δήμαρχος του Λονδίνου προέτρεψε τους διαδηλωτές να μην βγουν στους δρόμους και να βρουν άλλον τρόπο να υψώσουν τη φωνή τους. Παρά την ακύρωση της διαδήλωσης δεν αποκλείεται κάποιοι να πάνε στο Hyde Park έτσι κι αλλιώς.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη από το Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος