Ουκρανία: Η κάμερα της ΕΡΤ στην πολύπαθη Ιζιούμ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Έμειναν 6 μήνες υπό ρωσική κατοχή και τώρα που η πόλη τους απελευθερώθηκε μαζεύουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Η ΕΡΤ μπήκε στην πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου οι κάτοικοι της οποίας τόσα έχουν υποφέρει. Οι μαρτυρίες τους για το πώς επιβίωσαν, όσοι απ’ αυτούς τα κατάφεραν, είναι συγκλονιστικές:

«Αν δείτε την εξώπορτα μου στο υπόγειο είναι γεμάτη με τρύπες. Το μέταλλο είναι χοντρό αλλά τρυπούσε σαν να ήταν χαρτί. Στην αρχή όλοι αδυνατίσαμε, ο καθένας έχασε από 10 έως 15 κιλά. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά και κανείς δεν μας έδινε φαγητό. Δεν υπήρχε φαγητό», δηλώνει κάτοικος της περιοχής στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Βρέθηκα σε ένα υπόγειο εδώ κοντά στο νούμερο 20 όπου είχαν μαζευτεί καμία 20αρια άτομα. Το σπίτι από πάνω καιγόταν από τις βόμβες, πεταγόμασταν έξω και το σβήναμε με ό,τι είχαμε στα χέρια μας, άμμο και νερό πόσιμο», διηγείται άλλος άνδρας.

Μουδιασμένοι οι κάτοικοι ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τις κακουχίες που πέρασαν και όλοι έχουν άσχημες ιστορίες να διηγηθούν.

Το 90%των κτιρίων της πόλης των 45.000 κάτοικων έχουν καταστραφεί.

Οι κάτοικοι του Ιζιούμ δεν ξεχνούν τους νεκρούς τους. Δίπλα στα κατεστραμμένα κτίρια, φωτογραφίες των νεκρών, λίγα κεριά και λουλούδια θυμίζουν σε όλους πόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους τόσοι αθώοι.

Το ηθικό των Ουκρανών είναι ανεπηρέαστο

Οι Ρώσοι υποχωρούν από τις περιοχές της Χερσώνας και του Χαρκόβου και έχουν επικεντρώσει όλες τους τις δυνάμεις στο Μπαχμούτ, όπου γίνονται οι πιο σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και από τις δύο πλευρές, αναφέρει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη στο Κραματόρσκ, την τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Το ηθικό των Ουκρανών είναι το ίδιο με αυτό που ήταν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου, μεταφέρει η Ευτυχία Πενταράκη, παρά τις ανοιχτές απειλές του Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Μάλιστα πάρα πολλοί αυτοί που είχαν φύγει από τη χώρα ή τα χωριά τους έχουν επιστρέψει, επισημαίνει.

Ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιέγραψε στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ δάσκαλος μουσικής στο Ιζιούμ ο οποίος είπε ότι «δεν μου επέτρεπε ο τρόπος που έχω μεγαλώσει να πάω σε ένα μαγαζί να πάρω να φάω, έμεινα μια βδομάδα νηστικός και όταν πήγα βρήκα μόνο ρέγκα και καραμέλες».

Αποστολή στην Ουκρανία: Ευτυχία Πενταράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος