Ως κατεπείγον προχωρά για έγκριση ως τον Ιούνιο το ψηφιακό «πράσινο πιστοποιητικό υγείας»

Στρασβούργο — Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Να επιταχύνουν τη διαδικασία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό υγείας, το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών όσο διαρκεί η πανδημία αποφάσισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με 468 ψήφους υπέρ, 203 κατά και 16 αποχές, οι ευρωβουλευτές στήριξαν τη χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος σύμφωνα με το άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ, η οποία επιτρέπει τον ταχύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών προνομίων της.

Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη ζώνη Σένγκεν, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Σημείωσε ωστόσο πως το πιστοποιητικό δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δεν μπορεί και να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Τα δεδομένα των πολιτών πρέπει να είναι ασφαλή και μόνο τα απαραίτητα δεδομένα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό» κατέληξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πιστοποιητικό θα μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, εάν έλαβε πρόσφατα αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση για τη νόσο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το αν έχει προηγουμένως νοσήσει.

Αρκετοί ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη για ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των ιατρικών δεδομένων, τονίζοντας επίσης ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν διακρίσεις.

Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την εντολή του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις για την πρόταση της Επιτροπής, κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 26-29 Απριλίου.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ως αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του φακέλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συννομοθετών θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο.

Σχετική Είδηση: Πράσινο πιστοποιητικό για μετακινήσεις: Επισπεύδει την έγκριση το Ευρωκοινοβούλιο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος