Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Στυλιανίδη σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός συναντήθηκε με την γενική Διευθύντρια της υπηρεσίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency), Stacy A. Cummings, με την οποία συζήτησε για τη διαδικασία μίσθωσης από την Ελλάδα εναερίων μέσων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022, καθώς και για τη δυνατότητα σύναψης νέων συμφωνιών με την NSPA, με ορίζοντα τριετίας – πενταετίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί η έγκαιρη μίσθωση των απαιτούμενων εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης για τις ανάγκες δασοπροστασίας της χώρας.

«Έχοντας επιλύσει οριστικά τα προβλήματα του παρελθόντος, προχωρούμε και ενισχύουμε τη συνεργασία μας για τη θωράκιση της χώρας στον τομέα της αεροπυρόσβεσης. Πρόκειται μάλιστα για μια συμβολική συγκυρία, καθώς φέτος είναι και η επέτειος των 70 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση σήμερα και συνεχίζουμε δυναμικά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην έδρα της NSPA.

Σημειώνεται ότι χθες, 20 Ιανουαρίου, η Βουλή υπερψήφισε τροπολογία που υπέβαλε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο την τελική διευθέτηση ενός χρονίζοντος ζητήματος που αφορά στη δυνατότητα της χώρας για συμμετοχή στις διαδικασίες μίσθωσης εναερίων μέσων. Όπως τονίζει το υπουργείο, «με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση επιλύεται οριστικά το ζήτημα της υποχρέωσης της χώρας προς την NSPA, συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ».

Η υποχρέωση αφορά σε διοικητικά κόστη και υπηρεσίες τεχνικής, πτητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης – συντήρησης των εναερίων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και υπηρεσίες αεροπυρόσβεσης, μέσω μίσθωσης ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης που παρείχε ο οργανισμός προς την Ελλάδα κατά τα έτη 2011-2016.

Παράλληλα, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο των επαφών του, συζήτησε θέματα που άπτονται της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της χώρας ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στους τομείς αρμοδιότητας του υπουργείου, καθώς και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς» για τη συνολική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα Αιγίς, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται και από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και του ΕΣΠΑ 2021-27.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος