Ολάντ: Δεν θα είμαι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές (video)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό από το προεδρικό μέγαρο, γνωστοποίησε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Αποφάσισα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο γάλλος σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, 62 ετών, είχε εκλεγεί το 2012 κερδίζοντας τον Νικολά Σαρκοζί. Ο Ολάντ έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούσαν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου. Η αβεβαιότητα για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ή όχι συνέβαλε να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές υποψηφιότητας στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο—η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.

Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ
Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος