Ο βασιλιάς του Βελγίου εκφράζει την «βαθύτατη λύπη» του στους Κογκολέζους – «Η βελγική κυριαρχία ήταν αδικαιολόγητη και ρατσιστική»

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για τις καταχρήσεις του έθνους του στην πρώην αποικία του Κονγκό, λέγοντας στους νομοθέτες την Τετάρτη, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στη χώρα, ότι η βελγική κυριαρχία ήταν αδικαιολόγητη και ρατσιστική.

«Παρόλο που πολλοί Βέλγοι ήταν ειλικρινά αφοσιωμένοι στο να αγαπήσουν βαθιά το Κονγκό και τον λαό του, το αποικιακό καθεστώς, ως τέτοιο, βασίστηκε στην εκμετάλλευση και την κυριαρχία», δήλωσε ο βασιλιάς στο εθνικό νομοθετικό σώμα στην Κινσάσα.

«Το καθεστώς αυτό ήταν αυτό μιας άνισης σχέσης, από μόνη της αδικαιολόγητης, που χαρακτηριζόταν από πατερναλισμό, διακρίσεις και ρατσισμό», είπε.

«Με την ευκαιρία του πρώτου μου ταξιδιού στο Κονγκό, ακριβώς εδώ μπροστά στον λαό του Κονγκό … επιθυμώ να επαναβεβαιώσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτές τις πληγές του παρελθόντος», δήλωσε ο Φίλιππος, τονίζοντας το θέμα της εξαήμερης επίσκεψής του στη χώρα.

Η ομιλία του έρχεται δύο χρόνια αφότου ο βασιλιάς έκανε παρόμοια σχόλια για την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό, όταν προχώρησε περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του καταδικάζοντας «πράξεις βίας και σκληρότητας» κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Το Βέλγιο έχει κάνει έναν απολογισμό για το αποικιακό του παρελθόν τα τελευταία χρόνια, ιδίως γύρω από τον εορτασμό της 60ής επετείου της ανεξαρτησίας του Κονγκό το 2020. Εκείνη τη χρονιά το Βέλγιο κατέβασε στη Γάνδη ένα άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄, ο οποίος λεηλάτησε το Κονγκό κατά τη διάρκεια της βασιλείας του 1865-1909 και ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους του να γίνουν σκλάβοι για να εξορύξει πόρους για το δικό του κέρδος.

Τα πρώτα χρόνια αφότου ο Λεοπόλδος άσκησε την κυριαρχία του στην αφρικανική χώρα είναι διαβόητα για τις δολοφονίες, την καταναγκαστική εργασία και άλλες μορφές κτηνωδίας που, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, άφησαν πίσω τους μέχρι και 10 εκατομμύρια νεκρούς Κονγκολέζους, σύμφωνα με ιστορικούς.

Αφού η διεκδικούμενη ιδιοκτησία του Λεοπόλδου στο Κονγκό έληξε το 1908, την παρέδωσε στο βελγικό κράτος, το οποίο συνέχισε να κυβερνά την αποικία μέχρι που το αφρικανικό έθνος έγινε ανεξάρτητο το 1960.

Ο βασιλιάς του Βελγίου εκφράζει την «βαθύτατη λύπη» του στους Κογκολέζους – «Η βελγική κυριαρχία ήταν αδικαιολόγητη και ρατσιστική»
(AP Photo/Samy Ntumba Shambuyi)

Την Τετάρτη, ο βασιλιάς Φίλιππος απένειμε επίσης ύψιστη τιμή στον τελευταίο γνωστό επιζώντα Κονγκολέζο βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώην δεκανέας Albert Kunyuku, που είναι σήμερα 100 ετών, παρασημοφορήθηκε με το παράσημο του Διοικητή του Τάγματος του Στέμματος. Καταταγμένος σε ηλικία 18 ετών, ο Kunyuku είχε πολεμήσει στην τότε Βιρμανία για λογαριασμό του Βελγίου.

Πηγή: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος