Ο ΕΜΑ διερευνά πιθανή αδειοδότηση του εμβολίου CureVac παρά τα χαμηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας

Παρά τα απογοητευτικά τελικά στοιχεία της ανάλυσης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του εμβολίου της γερμανικής CureVac κατά της Covid-19, που η ίδια η εταιρεία βιοτεχνολογίας έδωσε στη δημοσιότητα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, θα συνεχίσει την εξέταση των στοιχείων στην «κυλιόμενη επισκόπηση» και θα αποφανθεί για πιθανή αδειοδότηση του εμβολίου για χρήση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της φάσης ΙΙΙ, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα κατά μέσo όρο 48% έναντι της νόσου Covid οποιασδήποτε σοβαρότητας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ σε μια ενδιάμεση ανάλυση πριν από δύο εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα έφτανε το 47%. Στην τελική αξιολόγηση, ωστόσο, σύμφωνα με το CureVac, παρατηρήθηκε «σημαντική προστατευτική επίδραση» του εμβολίου σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 – 60 ετών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, παρατηρήθηκε αποτελεσματικότητα 53% έναντι της νόσου οποιασδήποτε σοβαρότητας και 77% κατά της μέτριας και σοβαρής νόσου. Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη σε αυτήν την ηλικία ήταν πλήρως προστατευμένοι από νοσηλεία ή θάνατο και υπήρχαν έξι περιπτώσεις στην ομάδα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη άνω των 60 ετών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 9% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, δεν ήταν δυνατός στατιστικά ο σαφής προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας.

Στην τελική ανάλυση, εξετάστηκαν συνολικά 228 περιπτώσεις Covid, 83 από αυτές στην ομάδα των εμβολιασμένων. Στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 60 ετών, η αποτελεσματικότητα που εξαρτάται από την παραλλαγή κυμαινόταν από περίπου 42 έως 67 τοις εκατό. Στην εκτίμηση παρατηρήθηκαν 15 παραλλαγές ιών, ενώ το αρχικό στέλεχος του ιού, από την άλλη πλευρά, δεν εμφανίστηκε σχεδόν ποτέ. Συνολικά στην μελέτη της φάσης ΙΙΙ συμμετείχαν περίπου 40.000 σε δέκα χώρες στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Η CureVac δήλωσε από την πλευρά της ότι βρίσκεται σε συνεχή ανταλλαγή στοιχείων με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για τη συνέχιση της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CureVac Φραντς Βέρνερ Χας εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως το προφίλ αποτελεσματικότητας συμβάλλει σημαντικά τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19 όσο και στην δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών του ιού.

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο όριο αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της Covid19 που έχει τεθεί από τον Π.Ο.Υ. και τον ΕΜΑ ανέρχεται στο 50%.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος