Νορβηγία: Το δίκτυο επαλήθευσης γεγονότων «IFCN» προτείνεται για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Trine Skei Grande, βουλευτής της Νορβηγίας, πρώην πρόεδρος του κόμματος Liberal, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, πρότεινε την υποψηφιότητα των “fact-checkers”, των επαληθευτών γεγονότων, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου το να πολεμάμε τα ψέματα είναι τόσο σημαντικό όσο ο Joe Biden το ανέφερε στην ομιλία του για την ορκωμοσία», εξήγησε η Skei Grande, η οποία έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού, αλλά και Παιδείας στη Νορβηγία για το διάστημα μεταξύ 2018-2020. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Φέτος, πρότεινα τους επαληθευτές γεγονότων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάζονται τη στήριξή μας».

Στην ουσία, η βουλευτής προτείνει ως υποψήφιο για το βραβείο το International Fact-Checking Network (IFCN), ένα διεθνές δίκτυο που απαρτίζεται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Οργανισμούς (ανάμεσα σε αυτούς και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters, η Le Monde κα) που αναλαμβάνουν δράση για την επαλήθευση των ειδήσεων.

Κατά την ομιλία του στην τελετή της ορκωμοσίας του, ο 46ος Αμερικάνος πρόεδρος προέτρεψε τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να απορρίψει τη χειραγώγηση των γεγονότων, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Donald Trump, o οποίος για εβδομάδες αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με το γεγονός της ήττας του.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του International Fact-Checking Network, το δίκτυο αριθμεί 79 πιστοποιημένους υπογράφοντες σε 51 χώρες του κόσμου.


Πηγές: AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons (άδεια χρήσης CC0)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος