Νέα παρέμβαση Ε.Ε στο Κυπριακό – Επιστολή Σ. Μισέλ προς Ν. Αναστασιάδη

Λευκωσία, Ανταπόκριση: Μ. Καλογεράκη

Νέα παρέμβαση ΕΕ σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή της Άτυπής Πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2021 προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρεται σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε ανάπτυξη συνεργασιών και και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.

Η επιστολή Μισέλ, την οποία φέρνει στο φως η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, αποτελεί απάντηση επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία είχε καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο στις 9 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι:

«H ΕΕ και τα κράτη μέλη βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο κι έχουν εκφράσει ακλόνητη αλληλεγγύη και υποστήριξη» και προσθέτει: «Μόλις πρόσφατα το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020 καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η θέση της ΕΕ σχετικά  με το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη. Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

«Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της ΕΕ για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις Αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένουμε κάτι ανάλογο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στήριξης των διαπραγματεύσεων», σημειώνει ο κος Μισέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος