Μισέλ: Πρέπει να συνεχίσουμε την προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ

Στην εξωτερική πολιτική είναι αφιερωμένη η πρώτη ημέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνοντας παράλληλα ότι όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τη συντονισμένη προσέγγισή της για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία.

«Με μεγάλη μου χαρά σας προσκαλώ στην ειδική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Μαΐου.

Το δείπνο της Δευτέρας το βράδυ θα είναι αφιερωμένο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ προσθέτει ότι «όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τον Μάρτιο, θα πραγματοποιήσουμε μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία. Τα παράνομα και προκλητικά βήματα της Ρωσίας συνεχίστηκαν τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και πέραν αυτής, πιο πρόσφατα με τη λεγόμενη λίστα «μη φιλικών κρατών». Μια μελλοντική συζήτηση μεταξύ μας θα μπορούσε να πλαισιωθεί από μια έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής, σύμφωνα με τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας».

«Θα εξετάσουμε επίσης τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ την 1η Μαΐου 2021. Αυτή η συμφωνία, καθώς και η συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της, θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά, προς το συμφέρον μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης και στενής συνεργασίας. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σέβεται την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των κρατών- μελών» συμπληρώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «όσον αφορά σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα εξετάσουμε εν συντομία την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις προετοιμασίες για την επικείμενη θεσμική διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στα μέσα Ιουνίου».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Τρίτη στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται ο κορονοϊός και το κλίμα.

«Σχετικά με την COVID-19, μπαίνουμε σε μια νέα φάση καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και επιδιώκουμε να προετοιμαστούμε για ένα νέο άνοιγμα πριν από το καλοκαίρι. Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο, είναι υψίστης σημασίας να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας σχετικά με τις νέες παραλλαγές και ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση ανάλογα με τις ανάγκες» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Κάνει λόγο επίσης για « διεθνή αλληλεγγύη στην καταπολέμηση της πανδημίας».

«Ως κορυφαία παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και συνεισφέρουσα του COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει.

Καταλήγει λέγοντας ότι «τον Δεκέμβριο του 2020, συμφωνήσαμε να μεγαλώσουμε τη φιλοδοξία μας για το κλίμα για το 2030. Με την ευκαιρία αυτή, συμφωνήσαμε επίσης να επανέλθουμε για άλλη μια φορά στο ζήτημα πριν από την πρόταση του πακέτου Fit ‑ For-55 της Επιτροπής. Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να δηλώσουν τις βασικές τους προτεραιότητες και ανησυχίες».

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ θα συνεχιστεί στην Τρίτη στις 10.30 (ώρα Ελλάδας).

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος