Μεταναστευτικό: Πρόταση Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για ευρωπαϊκό μηχανισμό μετεγκατάστασης (video)

Κοινή πρόταση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης κατέθεσαν Ελλάδα – Κύπρος – Βουλγαρία στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Βασικός άξονας της πρότασης, ο καταμερισμός της ευθύνης μέσω ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Την άποψη ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «ανησυχητική» εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του συμβουλίου Εσωτερικών υποθέσεων που έλαβε χώρα σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα. Οι αφίξεις έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί» δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται «υπό μεγάλη πίεση» και ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία «οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά».

«Συζητήσαμε για όλες τις μεταναστευτικές οδούς και σημειώθηκε ότι εάν υπάρχει πρόοδος σε μία από τις οδούς δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για τις υπόλοιπες», ανέφερε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Οϊσάλο που προεδρεύει του συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

Δίκαιη κατανομή βαρών με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα, μεταξύ των μέτρων που πρότειναν Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, με κοινό έγγραφο, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρεθεί απροετοίμαστη για δεύτερη φορά. Γιατί τα χαρακτηριστικά μίας επείγουσας μεταναστευτικής κρίσης, είναι εκεί. Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε”, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, αύξηση 240% παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο πεντάμηνο στην χώρα μας. Μεταξύ 19 Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου, 1369 μέσω της Κεντρικής Μεσογείου και 4.879 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την συνδρομή αρματαγωγού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, απομακρύνθηκαν από την Σύμη οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν εδώ και 50 μέρες στο νησί, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κατασκηνώσει σε δρόμους, έξω από το αστυνομικό τμήμα και το Λιμεναρχείο.Περισσότερες από 640 αφίξεις καταγράφηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες τρεις ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Γ. Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος