Με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον η Ολομέλεια του Ιουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της ΕΕ, στο πλαίσιο των συζητήσεων με θέμα “Αυτή είναι η Ευρώπη“.

Η ομιλία και συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, ενώ αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, θα ακολουθήσει γύρος παρεμβάσεων των ηγετών των πολιτικών ομάδων.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές. Πρόκειται για νέους κανόνες που στοχεύουν να ρυθμίσουν το ψηφιακό τοπίο και να περιορίσουν τις αθέμιτες πρακτικές ψηφιακών πλατφορμών, να αυξήσουν τη λογοδοσία τους και να προστατεύσουν τους χρήστες από επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο.

Το απόγευμα το Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί διεξοδικά με τους τρόπους αρωγής των ατόμων που πλήττονται από την άνοδο του κόστους ζωής, ιδιαίτερα των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ενώ την επόμενη ημέρα αναμένεται να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της επιβολής έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η συνεδρίαση της Τρίτης θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της έκθεσης σχετικά με τη ψυχική υγεία στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν τη ψυχική υγεία ως προτεραιότητα.

Την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα σε τελετή εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δοθεί σε αίθουσα του Κοινοβουλίου το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου. Θα μιλήσουν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Γκαρθία Πέρεζ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης παρουσία μελών της Οικογένειας Παπανδρέου.

Την ίδια μέρα η Ολομέλεια πρόκειται να αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηριστούν επενδύσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες. Μέλη της επιτροπής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και της επιτροπής περιβάλλοντος ενέκριναν ήδη ένσταση κατά της πρότασης.

Παράλληλα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για την Ουκρανία με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων αναμένεται να μιλήσουν για την απόφαση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία και για τρόπους διασφάλισης της μεταφοράς γεωργικών προϊόντων. Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός αγροτικών προϊόντων, βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή των μεταφορικών της υποδομών και οδικών της δικτύων κατόπιν της ρωσικής εισβολής.

Εκείνο επίσης που ξεχωρίζει στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν την θερινή διακοπή των εργασιών είναι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 την οποία ανέλαβε η χώρα από την 1η Ιουλίου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος οι συζητήσεις και τοποθετήσεις των πολιτικών ομάδων σχετικά με τις αντιδράσεις στη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, την φτώχεια των γυναικών στην Ευρώπη και την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2023.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος