Μακρόν εναντίον Λεπέν: Οι Γάλλοι αποφασίζουν ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς ηγέτες

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών οραμάτων για τη χώρα τους κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, καθώς ο κεντρώος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αποκρούσει την πρόκληση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, αναφέρει δημοσίευμα του CNN International.

Ο Μακρόν, 44 ετών, προωθεί στους ψηφοφόρους μια καινοτόμο, παγκοσμιοποιημένη Γαλλία, επικεφαλής μιας μυώδους Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λε Πεν, 53 ετών, έχει προτείνει μια οικονομικά εθνικιστική, πιο εσωστρεφή πλατφόρμα που θα αποτελούσε θεμελιώδη μετατόπιση από την κατεύθυνση που έχει πάρει η Γαλλία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Μακρόν και η Λεπέν προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, αφού τερμάτισαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας πριν από δύο εβδομάδες, δημιουργώντας μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2017. Ο Μακρόν επικράτησε της Λεπέν σε εκείνη την ψηφοφορία με σχεδόν δύο προς ένα.

Οι αναλυτές αναμένουν μια πολύ πιο στενή κούρσα αυτή τη φορά.

Η αναμέτρηση αναμενόταν να είναι ένα ουσιαστικό δημοψήφισμα για την άνοδο των πολιτικών άκρων της Γαλλίας πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας μια αλλαγή στον εθνικό λόγο.

Οι προσπάθειες του Μακρόν για διπλωματία τον απομάκρυναν από την προεκλογική εκστρατεία, ενώ η Λεπέν αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την προηγούμενη υποστήριξή της προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Λεπέν ήταν εκφρασμένη θαυμάστρια του Ρώσου προέδρου, τον οποίο μάλιστα επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το 2017, ενώ το κόμμα της έλαβε δάνειο από μια τσεχο-ρωσική τράπεζα πριν από αρκετά χρόνια.

Έκτοτε καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει και υπερασπίστηκε το δάνειο εξηγώντας ότι το κόμμα της αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση στο εξωτερικό επειδή καμία γαλλική τράπεζα δεν ενέκρινε το αίτημα.

Παρά την προηγούμενη υποστήριξή της προς τον Πούτιν, η Λεπέν έχει θέσει τον εαυτό της σε ισχυρή θέση για να κερδίσει εστιάζοντας σε θέματα οικονομίας, απομακρυνόμενη από την τυπική ακροδεξιά πλατφόρμα που επικεντρώθηκε στη μετανάστευση, την ασφάλεια και την ταυτότητα, η οποία κυριάρχησε στην εκστρατεία της το 2017. Ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές της, όπως η απαγόρευση στις μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν μαντίλα δημοσίως.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ανησυχούν ιδιαίτερα για το κόστος ζωής, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, και οι ειδικοί λένε ότι έχει κάνει καλή δουλειά στο να συμπάσχει με τους Γάλλους ψηφοφόρους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, ειδικά πέρα από τη βάση της στις πρώην βιομηχανικές εστίες, όπου οι θέσεις εργασίας έχουν χαθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου.

Είχε επίσης καλύτερη απόδοση στο προεδρικό ντιμπέιτ της Τετάρτης από ό,τι το 2017, όταν η κακή της εμφάνιση σφράγισε τη μοίρα της.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η εκστρατεία της Λεπέν δεν έχει εξηγήσει επαρκώς πώς το Παρίσι θα πληρώσει για πολλές από τις λύσεις που προτείνει. Αμφισβητούν επίσης αν όλες τους τηρούν τη γαλλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Και ενώ η Λεπέν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές της, όπως η έξοδος από την ΕΕ και η εγκατάλειψη του ευρώ, οι ειδικοί λένε ότι πολλές από τις προτάσεις της θα εξακολουθούσαν να θέτουν τη Γαλλία σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ.

Πηγή: edition.cnn.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος