Μαδρίτη: Αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς

«Μια στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε σοβαρές συνέπειες» προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς από την Μαδρίτη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Η Ισπανία και η Γερμανία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την ανησυχία τους και το αίτημά τους να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της επίσκεψης Σολτς στο Μέγαρο της Μονκλόα όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Μιλήσαμε για την κρίση στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Σολτς πριν ακόμα ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους.

«Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να πει ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε ξεκάθαρα βήματα από τη Ρωσία προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Μια στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Θα προκαλούσε μόνο πόνο σε όλους. Βλέπουμε συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και θέλουμε να επανενεργοποιήσουμε τη δύναμη της Ευρώπης για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η Ισπανία θα συνεργαστεί μαζί μας. Κανείς δεν θέλει να κοιτάξει τα εγχειρίδια ιστορίας για να δει μέχρι που έφταναν τα σύνορα. Πρέπει να σεβαστούμε τα σημερινά σύνορα. Η Γερμανία, όπως και το ΝΑΤΟ, λέει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα είχε υψηλό κόστος. Ο στόχος είναι να αποτραπεί αυτό» κατέληξε ο Γερμανός Καγκελάριος. Σε πλήρη συμφωνία και ο Σάντσεθ τόνισε: «Η Ισπανία ζητά αποκλιμάκωση. Είναι πολύ σημαντικό να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση από τη Ρωσία. Πρέπει να κάνουμε έκκληση στην εδαφική ακεραιότητα των εθνών. Αναγνωρίζουμε όλα τα ανοιχτά φόρουμ διαλόγου».

Οι δύο ηγέτες οι οποίοι συμφώνησαν σε μία επόμενη σύνοδο κορυφής Γερμανίας – Ισπανίας “όταν το επιτρέψει η πανδημία” , όπως τόνισε ο Σάντσεθ και επιβεβαίωσαν στη Μαδρίτη, την κοινή τους πορεία σε έναν σοσιαλδημοκρατικό άξονα. Η Ισπανογερμανική συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Ισπανία και Γερμανία συμφωνούν για τη δέσμευσή τους στο Σχέδιο Ανάκαμψης “Next Generation EU” στην πραγματοποίηση επενδύσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης για την κλιματική πολιτική, το μεταναστευτικό αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό πελάτη της Ισπανίας και ο βασικός της προμηθευτής με εμπορικό ισοζύγιο που το 2020 την χειρότερη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας ξεπέρασε τα 63 δις ευρώ. Στην Ισπανία είναι εγκατεστημένες περί τις 1.325 γερμανικές εταιρείες και αντίστοιχα 260 ισπανικές εταιρίες στην Γερμανία στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των υποδομών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης υδάτων. O Σάντσεθ τόνισε την «τεράστια ευκαιρία» για εκσυγχρονισμό που δίνεται στην Ισπανία, με το σχέδιο ανάκαμψης, μετασχηματισμού και ανθεκτικότητας και την ανάγκη σύνδεσης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων με την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

ανταπόκριση από Μαδρίτη Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος