Μάχη με τον κορονοϊό – Μείωση κρουσμάτων – Σε αναζήτηση εμβολίου (video)

Ελαφρά κάμψη παρουσιάζουν, προς το παρόν, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η εξάπλωσή του έχει περιοριστεί. Εφιαλτικές ώρες περνούν, εκτός από τους κατοίκους της Γουχάν, επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που βρίσκονται σε καραντίνα, με δεκάδες θετικούς στον ιό.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 22 ασθενείς θεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αν και τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν προς στιγμήν ελαφρά κάμψη, τα μέτρα παραμένουν δρακόντεια.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν λιγότερα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα, κρούσματα στην Κίνα, που είναι καλό νέο. Ωστόσο συνιστούμε επιφύλαξη. Οι αριθμοί μπορεί να ξανανέβουν. Όπως ξέρετε, οι καμπύλες των επιδημιών ανεβοκατεβαίνουν», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

Η ζήτηση για μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό είναι εκατονταπλάσια και οι τιμές αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται «σοβαρή» διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, προειδοποίησε επίσης σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το προσωπικό υγείας στην Κίνα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, καθώς έχουν καταγραφεί 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή, χρειάζεται κατά κύριο λόγο αυτά τα υλικά, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στο λιμάνι της Γιοκοχάμα έχουν επιβεβαιωθεί 61 κρούσματα, ενώ σε άλλο κρουαζιερόπλοιο με 3.600 επιβάτες στο Χονγκ Κονγκ, έχουν εντοπιστεί οχτώ κρούσματα.

Ένα τρίτο πλοίο έχει αγκυροβολήσει σε λιμάνι του Νιου Τζέρσι, με πολλούς επιβάτες να μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να δαπανήσουν 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την Κίνα και άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του νέου κορονοϊού.

Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί συνολικά 12 κρούσματα, εκ των οποίων κανένα δεν ήταν θανατηφόρο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εκτεταμένης διάδοσης του ιού στις ΗΠΑ παραμένει πολύ χαμηλός.

Στην Ευρώπη, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι για τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του ιού, την ίδια στιγμή που στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε η μόλυνση του πρώτου Ιταλού πολίτη.

Διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό σε 12 εργαστήρια ανά την Μεγάλη Βρετανία θα διαθέσει η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας, από την επόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας έτσι την διαγνωστική ικανότητα σε ύποπτα δείγματα από τα περίπου 100 σε 1.000 ημερησίως.

H σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει την παρουσία της στο διεθνές σαλόνι κινητής τηλεφωνίας (MWC) της Βαρκελώνης, προκειμένου να διασφαλίσει την «υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων και των επισκεπτών της» μπροστά στον νέο κοροναϊό.

Κι ενώ η Κίνα συνεχίζει να δίνει μάχη με τον κορονοϊό, οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους στο φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, γνωστό και ως παγκολίνο, ως μια από τις πηγές μετάδοσής του.

Η γονιδιακή ακολουθία στελέχους από τον παγκολίνο ταυτίζεται κατά 99% με το γονιδιακό στέλεχος του κορονοϊού όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Είναι το μόνο θηλαστικό με φολίδες, και εκτός από το κρέας τους είναι και γι’ αυτό περιζήτητοι, καθώς οι φολίδες χρησιμεύουν στην κινεζική ιατρική. Είναι είδος προς εξαφάνιση λόγω του παράνομου εμπορίου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος