Λονδίνο: Τορπίλη Τραμπ στο σχέδιο της Μέι για ήπιο Brexit (video)

Αφού “εξαπέλυσε μύδρους” εναντίον της Γερμανίας όσον αφορά την “εξάρτησή της από τη Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας”, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί την Ευρώπη ότι με την έλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων «χάνει» τον «πολιτισμό» και την «υφή» της. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως θα συζητήσει σήμερα με τη Bρετανίδα πρωθυπουργό εμπορικά και στρατιωτικά ζητήματα, και πρόσθεσε πως η σχέση τους είναι πολύ ισχυρή. Επίσης δήλωσε πως ο ίδιος και η Μέι «ουδέποτε είχαν αναπτύξει καλύτερη σχέση» απ’ ό,τι αυτή που ανέπτυξαν στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου τους.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε πως η πρωθυπουργός έχει καλή σχέση με τον Τραμπ και είναι πεπεισμένη πως μπορεί να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Το εμπόριο είναι ένα από τα κορυφαία θέματα των σημερινών συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο και την πρωθυπουργό και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να κάνουμε μια καλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Η πρωθυπουργός έχει καλή σχέση με τον πρόεδρο», πρόσθεσε.

Λάθος χαρακτηρίζει το Φόρειν Όφις τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν, υποστήριξε ότι την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έδινε τη συνέντευξη, η Λευκή Βίβλος δεν είχε ακόμη τυπωθεί. «Τώρα που οι λεπτομέρειες είναι σαφείς, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός θα έχουν τη δυνατότητα να τις συζητήσουν», επεσήμανε ο Βρετανός υφυπουργός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείπνησε χθες με την Τερέζα Μέι στην κατοικία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, στο Λονδίνο, ενώ κυκλοφορούσε η συνέντευξη του στην εφημερίδα Sun, στην οποία προειδοποιεί:

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο Τραμπ, ενώ υπενθύμισε ότι με το σχέδιο διαφώνησε και παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, υπέρμαχο του σκληρού Brexit, ο οποίος σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο “θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός.”

«Το ότι επιτρέπεται η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ντροπή»

«Όλη αυτή η μετανάστευση έχει στ’ αλήθεια αλλάξει την υφή της Ευρώπης. Μιλάω σαν κάποιος που είναι απέξω όταν το λέω αυτό, αλλά μιλάω σαν κάποιος που αγαπάει την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βρετανική ταμπλόιντ ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο πατέρας του ήταν γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του σκοτσέζικης καταγωγής.

“Οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ να είναι ειρηνικές”

‘Ενα μπαλόνι έξι μέτρων, όπου ζωγραφίστηκε ο Τραμπ σαν “οργισμένο μωρό”, εμφανίστηκε στον ουρανό του Λονδίνου, πριν ο αμερικανός πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιθεωρήσουν τα στρατεύματα στη διάσημη βασιλική, στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ και αρχίσουν διμερείς συνομιλίες.

Εκτός από το εμπόριο, Τραμπ και Μέι θα συζητήσουν για τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, ενόψει και της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του τη Δευτέρα στο Ελσίνκι.

Αργότερα ο Τραμπ και η σύζυγός του θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι μακριά από τις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες στο Λονδίνο κατά της επίσκεψής του. Η σημαντικότερη θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου χιλιάδες άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, κατά του «σεξισμού του» και της «άρνησής του» ότι ισχύει η κλιματική αλλαγή.

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον του Αμερικανού προέδρου δεν είναι αντιαμερικανικές, όμως αντικατοπτρίζουν την αντίθεση των Λονδρέζων στην «πολιτική του φόβου και της απόγνωσης».

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με οξύτητα εναντίον του Σαντίκ Καν:

«Νομίζω ότι είναι φριχτός δήμαρχος, έχει κάνει πολύ κακή δουλειά όσον αφορά την τρομοκρατία. Παλιά αγαπούσα το Λονδίνο. Όμως νιώθω ανεπιθύμητος, γιατί να μείνω εκεί;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, και αφού διαβεβαίωσε ότι οι χώρες συμφώνησαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες τους, ο Τραμπ είπε ότι ορισμένα από τα φτωχότερα μέλη τον ρώτησαν αν θα μπορούσε να τις “βοηθήσει” να αγοράσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα.

“Όλοι θέλουν να αγοράσουν τον εξοπλισμό μας. Έτσι βοηθάμε ορισμένες από αυτές τις χώρες να αγοράσουν τον καλύτερο εξοπλισμό”, εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατονομάζοντας  κορυφαίες αμερικανικές βιομηχανίες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Απειλές Τραμπ για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και αναδίπλωση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος