Λονδίνο: Σχέδιο Δράσης Έξι Σημείων για Αποτυχία Πούτιν

ανταπόκριση από Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη

Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει ηγέτες από τον Καναδά, τις Κάτω Χώρες και την Κεντρική Ευρώπη στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνει ένα «σχέδιο δράσης» έξι σημείων για την διεθνή κοινότητα.

Αυτήν την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα καλέσει την διεθνή κοινότητα να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την αποτυχία του Πούτιν στην Ουκρανία.

Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα καλωσορίσει τον Καναδό Πρωθυπουργό Τριντό και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε στην Ντάουνινγκ Στριτ για συζητήσεις σχετικά με το πώς να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, την προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσο και σε στο πλαίσιο των κυρώσεων αλλά και της συντονισμένης εκστρατείας αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Την Τρίτη, θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της ομάδας «V4» των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης – Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας. Αυτές είναι χώρες που ήδη βιώνουν από πρώτο χέρι την ανθρωπιστική κρίση που κατακλύζει γρήγορα την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον αναμένεται να πει στους ηγέτες ότι, για να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν θα αποτύχει στις φιλοδοξίες του, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συγκεντρωθεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης έξι σημείων για:

– Κινητοποίηση της διεθνούς ανθρωπιστικής συμμαχίας για την Ουκρανία

– Υποστήριξη της Ουκρανίας για την δική της αυτοάμυνα

– Μεγιστοποίηση της οικονομικής πίεσης στο καθεστώς του Πούτιν
– Αποτροπή της υφέρπουσας ομαλοποίησης αυτού που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.

– Να ακολουθηθούν διπλωματικοί δρόμοι προς την αποκλιμάκωση, αλλά μόνο με βάση την πλήρη συμμετοχή της νόμιμης κυβέρνησης της Ουκρανίας

– Έναρξη ταχείας εκστρατείας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας σε όλη την ευρωατλαντική περιοχή.​

Καταθέτοντας σήμερα το σχέδιο έξι σημείων του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει:

«Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φανεί ότι αποτυγχάνει σε αυτή την επιθετική πράξη. Δεν αρκεί να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες – πρέπει να την υπερασπιστούμε ενάντια σε μια συνεχή προσπάθεια να ξαναγράψουμε τους κανόνες με στρατιωτική βία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί. Δεν είναι οι μελλοντικοί ιστορικοί αλλά ο λαός της Ουκρανίας που θα είναι ο κριτής μας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλά καθημερινά με τον πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου να έχει άμεση εικόνα από τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο και πιο αυστηρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία, υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Επιβάλαμε κυρώσεις στον Πρόεδρο Πούτιν, τον Σεργκέι Λαβρόφ, σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε περισσότερα από 300 άτομα και οντότητες στην καρδιά του καθεστώτος του Πούτιν και της Λευκορωσίας. Εμποδίζουμε το ρωσικό κράτος να δανειστεί από εδώ, και απομονώνουμε όλες τις ρωσικές εταιρείες από την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την Δευτέρα η κυβέρνηση θα εισαγάγει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης στο Κοινοβούλιο η οποία θα επιτρέψει στο Λονδίνο να κινηθεί ταχύτερα και πιο αυστηρά στην επιβολή κυρώσεων στους ολιγάρχες και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν.

Επιπλέον, η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει, ταχύτερα τις κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει τόσο τον Πρωθυπουργό Ρούτε (Ολλανδία) όσο και τον Πρωθυπουργό Τριντό (Καναδάς) στην Ντάουνινγκ Στριτ για χωριστές διμερείς συναντήσεις αλλά και μία κοινή τριμερή συνάντηση.

Η συνάντηση της Τρίτης των V4 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο και θα περιλαμβάνει τόσο μια σύνοδο ολομέλειας και των πέντε ηγετών όσο και ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος