Κυπριακό: «Μοναδική ευκαιρία» οι συνομιλίες κατά τον Εσ. Άιντε (video)

«Υπάρχει μία αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει ευκαιρία σαν την σημερινή. Είναι μία μοναδική ευκαιρία και μία λύση είναι δυνατή», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρτ Άιντε, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης. “Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό» τονίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι αυτός είναι ο σκοπός του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε για τη διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα βρίσκεται απόψε στην Ελβετία, όπου αύριο αρχίζουν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης. Στο μεταξύ, η Βρετανία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της, χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη “εξαιρετική ευκαιρία βιώσιμης λύσης”.

Με δεδομένο ότι το Λονδίνο προσφέρει το ήμισυ των βρετανικών βάσεων προς μια “Ενωμένη Κύπρο”, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, μεταβαίνει στη διάσκεψη για το Κυπριακό συνοδευόμενος από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άλαν Ντάνκαν.

Αναφορικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές, ότι η διάσκεψη γίνεται με ««εξαναγκασμό» του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη διάσκεψη «με τη σαφή πολιτική βούληση να δημιουργηθούν  προοπτικές, που να επιτρέπουν αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Η διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία θα είναι «διάσκεψη αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του, αναχωρώντας από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για το Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι  η δημιουργία “δικοινοτικής Κύπρου με ομοσπονδιακές αρχές στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο συνιστωσών πολιτειών είναι εφικτή”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Ν. Αναστασιάδης: Το προσχέδιο παραγνωρίζει θέματα ουσιώδους σημασίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος