Κράτος δικαίου, ΛΟΑΤΚΙ και ανάκαμψη στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγγαρία, οι προτεραιότητες και την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου της σλοβενικής Προεδρίας, η αξιολόγηση της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, η προστασία ανηλίκων και θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε στο Στρασβούργο.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει αύριο Τρίτη το πρωί τις προτεραιότητες της επερχόμενης σλοβενικής προεδρίας του Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Janez Janša. Η εξάμηνη προεδρία αναμένεται να επικεντρωθεί στη διευκόλυνση της ανάκαμψης και να καταστήσει την ΕΕ πιο ανθεκτική.

Θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία ένας προσωρινός κανονισμός που επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνομιλίας και ανταλλαγής μηνυμάτων να εντοπίζουν οικειοθελώς, να αφαιρούν και να αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ βασίζονται επίσης σε τεχνολογίες σάρωσης για τον εντοπισμό διαδικτυακής περιποίησης.

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις διακρίσεις που έχουν ενσκύψει στην Ουγγαρία κατά της κοινότητας ΛΑΟΤΚΙ και θα ρωτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να τους στηρίξει. Το θέμα έφθασε στο ΕΚ έπειτα από νόμο του ουγγρικού κοινοβούλιού για την απαγόρευση της εμφάνισης περιεχομένου για τους ΛΟΑΤΚΙ σε σχολικό εκπαιδευτικό υλικό ή τηλεοπτικές εκπομπές για ανηλίκους.

Θα συζητηθούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές που αναπτύσσονται επί του παρόντος από την Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής νέων κανόνων που πραγματοποιούν πληρωμές από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, υπό τον όρο του σεβασμού των κρατών της ΕΕ στο κράτος δικαίου.

Σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen την Τετάρτη το πρωί, οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν τη θέση τους για συνομιλίες με το Συμβούλιο σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και την παράταση της εντολής του για να βοηθήσει στην προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της υγείας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ 2021-2027, που προορίζεται να χρηματοδοτήσει έργα μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακά και να διασφαλίσει ότι τα βασικά διευρωπαϊκά δίκτυα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της δεκαετίας.

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης την χρηματοδότηση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξουν τις χώρες της ΕΕ για την καλύτερη ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

Το Κοινοβούλιο ψηφίζει επίσης για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ 2021-2027, καθώς και για επενδύσεις ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια. Επίσης στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται οι περιβαλλοντικές προτεραιότητες και μέτρα της ΕΕ για το 2030 για να βοηθήσουν την αεροπορική βιομηχανία να ανακάμψει από την πανδημία.

ανταπόκριση από Στρασβούργο Κωνσταντίνος Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος