Κορονοϊός: Τη μη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον 2 συνιστούν η ΗΠΑ σε δυο περιοχές

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ διέκοψε τις αποστολές του μονοκλωνικού αντισώματος sotrovimab σε 2 περιοχές της χώρας όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Ομικρον 2. Ο λόγος είναι εργαστηριακά αποτελέσματα στα οποία το sotrovimab δεν πέτυχε επαρκή εξουδετερωτική δράση.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Η εξέλιξη του SARS-CoV-2 έδειξε πόσο εύκολα οι ιοί μπορούν να αποφύγουν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μια μόνο μετάλλαξη μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει την επιφάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε τα αντισώματα να τυφλωθούν στους ιούς, ενώ η παραλλαγή Όμικρον δείχνει υψηλό αριθμό αλλαγών στην ακίδα πρωτεΐνης.

Οι πρώτες δυσλειτουργίες των φαρμάκων διαπιστώθηκαν με τα σκευάμστα casirivimab/imdevimab της Regeneron και το bamlanivimab και το etesevimab της Eli Lilly. Το Sotrovimab από την GlaxoSmithKline, από την άλλη πλευρά, έδειξε ακόμα καλή επίδραση στην Όμικρον 1 στις εργαστηριακές δοκιμές, όπως και το bebtelovimab από την Eli Lilly και το tixagevimab/cilgavimab από την Astrazeneca.

Με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον 2, η οποία σε σύγκριση με την αρχική παραλλαγή Όμικρον 1 έχει επιπλέον 6 μεταλλάξεις και 3 διαγραφές, το sotrovimab έχει πλέον χάσει την αποτελεσματικότητά του. Δυο εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα επιστημονικά περιοδικά bioRxiv και στο Nature Medicine, έχουν δείξει ότι δεν μπορεί να επιδράσει σε 4 κύτταρα.

Έτσι η αρμόδια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διανομή κρατικών παρασκευασμάτων στις ΗΠΑ, εντόπισε περιοχές στη Νέα Αγγλία καθώς και στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους όπου πλέον αποκλείεται η παράδοση των συγκεκριμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος