Κοροναϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ (video)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Ραγδαία είναι πλέον η εξάπλωση του επικίνδυνου κοροναϊού.Έχει εκδηλωθεί σε 19 χώρες εκτός της Κίνας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες παγκοσμίως. Ενδεικτικό του τρόμου που προκαλεί αλλά και της ανάγκης μέτρων προστασίας είναι το γεγονός ότι κρουαζιερόπλοιο, με σχεδόν 7 χιλιάδες επιβάτες μπήκε σε καραντίνα έξω από τη Ρώμη, επειδή Κινέζα εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, αν και το πρώτο τέστ ήταν αρνητικό.

Το κρουαζιερόπλοιο Κόστα Σμεράλντα, με σχεδόν επτά χιλιάδες επιβαίνοντες είναι σε καραντίνα αφότου μία επιβάτης από την Κίνα εμφάνισε υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα. Σήμανε συναγερμός και η 54χρονη μπήκε σε απομόνωση μαζί με τον Κινέζο σύζυγό της. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 750 Κινέζοι.

Οι αρχές στο λιμάνι μάλιστα ήταν έτοιμες να αφήσουν να αποβιβαστούν 1.100 άτομα, για τα οποία η κρουαζιέρα είχε ολοκληρωθεί, όμως τους σταμάτησε ο Δήμαρχος της Τζιβιταβέκια, τελευταία στιγμή, θέτοντας το πλοίο σε καραντίνα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι στην Ρώμη επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες οι οποίοι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι της Ιταλικής πρωτεύουσας. Παράλληλα ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι η Ιταλία διακόπτει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Κίνα.

Η εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι ραγδαία. Ολόκληρες επαρχίες της Κίνας είναι σε καραντίνα- ξένοι υπήκοοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Τη δική τους εμπειρία μεταφέρουν Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κινεζικές πόλεις, ακόμα και 400 χιλιόμετρα μακριά από τη Γουχάν.

Πάρα το γεγονός πως η επαρχία Τσιανγκσού στην οποία βρίσκεται η πόλη Σούτσοου είναι πολύ μακρυά από επίμαχη περιοχή οι τοπικές αρχές έχουν επιδείξει μεγάλη ετοιμότητα δεδομένου της κρίσιμης κατάστασης. Ο κ. Μερσινιάς βρίσκεται εδώ και 5 ημέρες εγκλωβισμένος στην πόλη Γιτσανγκ της επαρχίας Χουμπέι μόλις 400 χιλιόμετρα από τη Γουχάν όπου εκδηλώθηκε αρχικά ο ιός. Στην Κίνα μετέβη για δουλειές και εγκλωβίστηκε καθώς οι μετακινήσεις τέθηκαν σε περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή είναι τρεις. Ό ένας βρίσκεται στην πόλη Γουχάν και οι άλλοι δύο στη ΓιΤσανγκ. Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων με ασφάλεια και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους.

Ο απολογισμός της επιδημίας ανέβηκε στους 170 νεκρούς σήμερα στην Κίνα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η γυναίκα παραμένει υπό νοσηλεία και «πάει καλά». Ο σύζυγός της νοσηλεύτηκε πρόσφατα και η κατάσταση της υγείας του είναι «σταθερή», σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέιντεν, τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας του Ιλινόι.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ενέκρινε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών και όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο και στα προξενεία της Τσενγκτού, Γκουανγκτσόου, Σανγκάης και Σενγιάνγκ εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα.

Το μεσημέρι εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού και έχει τεθεί σε καραντίνα έως ότου βγουν οι εξετάσεις. Στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας μας, έναντι του κοροναϊού ο Υπουργός Υγείας συγκαλεί τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.

Τουλάχιστον 90 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους της εταιρείας Webasto οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, τέθηκαν προληπτικά σε κατ’ οίκον «καραντίνα» από τις υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας, προκειμένου να εξετασθούν ενδελεχώς.

Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό περίπου 100 Γερμανών και των οικείων τους, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή Γουχάν, το ερχόμενο Σάββατο. Για την επιχείρηση θα χρησιμοποιηθεί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων τους στην Κίνα ανακοίνωσαν σήμερα οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και VW, λόγω της έξαρσης του νέου κοροναϊού. Είναι ενδεικτικό ότι η BMW διατηρεί τρία εργοστάσια στην περιοχή Σεντζιάνγκ, όπου εργάζονται περισσότερα από 18.000 άτομα.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα στη χώρα του νέου κινεζικού κοροναϊού, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο των γαλλικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο Επιτήρησης Παγκόσμιας Προετοιμασίας (GPMB), ένα ανεξάρτητο σώμα που δημιούργησε το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, χαιρέτισε, σε δελτίο Τύπου, «την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν» έως σήμερα οι χώρες και ο ΠΟΥ. Εντούτοις, το GPMB εκφράζει «την ανησυχία του για το γεγονός ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες» να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Μαζί με τον κοροναιό, εξαπλώνονται και τα fake news

Την ώρα που η επιδημία του νέου κοροναϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ψευδείς πληροφορίες, που συχνά παραπλανούν και τρομοκρατούν τον κόσμο, διαδίδονται επίσης. Από τσαρλατάνικα φάρμακα μέχρι εικόνες και βίντεο που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ακολουθούν ορισμένες νέες «ειδήσεις» που επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο σε όλον τον κόσμο.

-Αν κρατάς τον λαιμό σου υγρό, δεν θα μολυνθείς – ΛΑΘΟΣ

Σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες κυκλοφορούν μέσω του Facebook και του WhatsApp κείμενα που υποτίθεται ότι αναπαράγουν μια επίσημη ενημέρωση των τοπικών υγειονομικών αρχών. Εκεί αναφέρεται ότι αν κάποιος βρέχει τακτικά τον λαιμό του, πίνοντας πολύ νερό, δεν θα προσβληθεί από τον ιό. Στην πραγματικότητα, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο.

-Πτώματα στους δρόμους της Κίνας – ΛΑΘΟΣ

Μια φωτογραφία κυκλοφορεί σε πολλές σελίδες στο Facebook (κυρίως αραβόφωνες) και δείχνει πολλούς ανθρώπους ξαπλωμένους στο έδαφος υπό τη λεζάντα «Η Κίνα τώρα». Η φωτογραφία κυκλοφόρησε τις πρώτες ημέρες της επιδημίας. Στην πραγματικότητά χρονολογείται από το 2014 και δεν έχει τραβηχθεί καν στην Κίνα: πρόκειται για μια καλλιτεχνική παράσταση στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας.

-Ο νέος κοροναϊός είναι μετάλλαξη της λύσσας – ΛΑΘΟΣ

Ξανά στο Facebook, πολλές σελίδες υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός της πόλης Ουχάν δεν είναι παρά μια μετάλλαξη του ιού της λύσσας και ότι προέρχεται από νυχτερίδες που φαγώθηκαν από ανθρώπους. Όπως εξήγησαν οι αρχές των Φιλιππίνων αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η λύσσα (που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και ο κοροναϊός (που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα)) είναι δύο πολύ διαφορετικοί ιοί. Επιπλέον, μολονότι υπάρχει η υποψία ότι ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα, δεν είναι βέβαιο προς το παρόν από ποιο είδος και πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

-Ένας άνθρωπος λιποθυμά λόγω του κοροναϊού – ΛΑΘΟΣ

Δύο βίντεο που είχαν χιλιάδες θεάσεις στο Facebook και το YouTube δείχνουν έναν άνδρα που καταρρέει σε μια σκάλα, στη Σρι Λάνκα, αφού «μολύνθηκε» από τον ιό. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η ασθένεια του ανθρώπου αυτού δεν έχει καμία σχέση με τον κοροναϊό και ότι λιποθύμησε λόγω υπερκόπωσης.

-Η Αυστραλία απαγόρευσε την πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες λόγω της επιδημίας – ΛΑΘΟΣ

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ένα φωτομοντάζ που δείχνει μια οθόνη τηλεόρασης στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας του Κουίνσλαντ απαγόρευσε τα ταξίδια στην Κίνα αλλά και σε κοινότητες και ζώνες της Αυστραλίας όπου ζουν πολλοί Κινέζοι. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια οδηγία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ζ. Κονταξή, Φ. Βαρβάρα, Κ. Δαβάνης, Ρ. Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος