Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα-Συστάσεις από την Ε.Ε (video)

Ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία και προειδοποιεί με μέτρα εάν αρχίσει η εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Κατευθύνεται προς τη Μόρφου το Barbaros. Ψυχραιμία συστήνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν είναι σωστό να γίνονται εργασίες στην περιοχή, χωρίς να έχει επιλυθεί το νομικό ζήτημα της Κύπρου, ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Το τουρκικό σεισμολογικό σκάφος Barbaros ολοκλήρωσε τις έρευνες στην Αμμόχωστο και πλέει προς τη Μόρφου.

Όπως δήλωσε ο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, «θα δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στην περιοχή της Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι τα αποθέματα του νησιού ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Δεν θεωρούμε μια βραχυπρόθεσμη λύση για την επίλυση του Κυπριακού εφικτή εφόσον η άλλη πλευρά δεν κάνει θετικά βήματα».

Απευθυνόμενος προς την Κύπρο είπε «αν προχωρείτε μόνοι σας και καθορίζετε οικόπεδο προς οικόπεδο τις περιοχές έρευνας και δίνετε σε εταιρείες δεν είναι δυνατόν για εμάς ως εγγυήτρια δύναμη να αξιολογήσουμε αυτό, ως θετικό φαινόμενο».

Και επανέλαβε ότι ως σήμερα η Τουρκία έχει δείξει εποικοδομητική στάση, «Εμείς δεν είμαστε Μπανανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «Μίλησα με τους επικεφαλής των εταιρειών που διεξάγουν έρευνες στη Μεσόγειο -δεν θέλω να αποκαλύψω προς το παρόν τα ονόματά τους, αλλά τους διατυπώσαμε τις αντιρρήσεις μας. Και πραγματικά δεν είναι σωστές αυτές οι κινήσεις, να κάνουν εργασίες στην περιοχή χωρίς να έχει επιλυθεί το νομικό ζήτημα της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέστησε «Ψυχραιμία, λίγα λόγια – δεν πρέπει να εμπλακούμε σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία».

Επίσης, απήυθυνε έκκληση για υπευθυνότητα, σημειώντας πως «όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ποια εικόνα δίνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάποιες αναφορές και ανταποκρίσεις δίνουν λανθασμένη εικόνα και εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ευρωπαϊκή Επίτροπος: Να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ερωτηθείσα αναφορικά με τις τουρκικές απειλές στο ζήτημα της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι κάθε πηγή τριβών που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγεται» σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος