Κ. Φίλης: Πρόκειται για το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα της ανατολικής Μεσογείου (audio)

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο: Πρόκειται για το τρίτο ή τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα της ανατολικής Μεσογείου. Από μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόθεση της κυπριακής δημοκρατίας να δημιουργήσει τερματικό.

Δημιουργεί μια προσδοκία ότι θα έχουμε και άλλες ανακαλύψεις που θα βάλουν την Κύπρο στο ενεργειακό παιχνίδι. Το κρισιμότερο όλων είναι, αν η ΕΕ που βλέπει ότι η νοτιονατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε μια εναλλακτική προμήθειας έναντι της Ρωσίας και ότι δύο κράτη μέλη της δραστηριοποιούνται εκεί, θα στηρίξει συνολικά τις δύο αυτές χώρες.

Θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης στην Τουρκία αλλά και η Τουρκία μπορεί, πιέζοντας τις εταιρίες με τσαμπουκάδες και εκφοβισμούς, να καταφέρει να γίνουν οι συζητήσεις για κυπριακό αλλά με όρους που η ίδια θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στις δικές της θέσεις. Το φυσικό αέριο δε δίνει πλεονέκτημα στην Κύπρο, αν δεν γίνουν σωστοί χειρισμοί για να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος