Ιταλία: Τα αγκάθια του ακροδεξιού συνασπισμού Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι και η συμβίωση με την ΕΕ

Με τον αέρα της νίκης, η Τζόρτζια Μελόνι, η πολιτικός που οδηγεί ένα ακροδεξιό κόμμα στην ιταλική εξουσία για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπόσχεται να είναι η πρωθυπουργός όλων των Ιταλών.

«Εάν κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα, θα το κάνουμε για όλους. Για όλους τους Ιταλούς. Θα το κάνουμε με στόχο να ενώσουμε αυτό το λαό», δηλώνει η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας.

Η ξεκάθαρη νίκη του δεξιού συνασπισμού με εταίρους το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, πυροδοτεί εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέττα ο οποίος προανήγγειλε την αποχώρησή του από την ηγεσία αλλά δεσμεύτηκε για ισχυρό έλεγχο της κυβέρνησης.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την Ιταλία, για την Ευρώπη. Θα κάνουμε μια σκληρή αντιπολίτευση, μια αντιπολίτευση χωρίς συμβιβασμούς», τόνισε ο Λέτα.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τη Μελόνι, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην Ιστορία της Ιταλίας, είναι ο σχηματισμός μια σταθερής κυβέρνησης. Αυτό προϋποθέτει κατ’ αρχάς τον παραμερισμό των ακραίων τάσεων που θα μπορούσαν να τη φέρουν σε σύγκρουση με την Ευρώπη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι εκεί για να παίξει και πάλι το ρόλο του εγγυητή της πολιτικής ομαλότητας και συνέχειας. Προϋποθέτει επίσης ότι οι εταίροι θα καταφέρουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να συνθέσουν τις απόψεις τους σε βάθος χρόνου.

«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για την Ιταλία γιατί έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια σταθερότητας», είπε ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Σαλβίνι, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το χαμηλό ποσοστό της Λέγκας μπορεί να προκαλέσει εσωκομματική ρήξη, με συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ και οι Ιταλοί πολίτες τηρούν στάση αναμονής.

Σε κάθε περίπτωση, η Μελόνι, που φαίνεται να καρπώθηκε κυρίως το γεγονός ότι είναι ένα νέο πρόσωπο, πρέπει να θυμάται ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αποχή, ιδίως στο φτωχότερο Νότο της χώρας.

Ευρωπαίοι εταίροι και Κομισιόν δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση στη Ρώμη.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μαμερ.

Μετά τις πρόσφατες επιτυχίες των ακροδεξιών κομμάτων σε Σουηδία και Γαλλία, πολλοί στις Βρυξέλλες ανησυχούν για μια ενδεχόμενη ευρωσκεπτικιστική στροφή στην Ιταλία της Μελόνι.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Οι επόμενοι σταθμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η διαδικασία προβλέπει ως εξής: να ψηφιστούν οι πρόεδροι της Κάτω και Άνω Βουλής, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο ΠτΔ Ματαρέλα δίνει το πράσινο φως για τις διαβουλεύσεις, μάλλον ήδη 1-2 μέρες αργότερα, εφόσον ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός λαμβάνει την εντολή διερεύνησης, η οποία θα πρέπει να κλείσει με την υποβολή ενός κυβερνητικού προγράμματος και με μία λίστα υπουργών.

Εάν ο ΠτΔ συμφωνήσει, η Κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί εντός ολίγων ωρών ή και ημερών, στην προκειμένη περίπτωση ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Αν και η ακροδεξιά συμμαχία έχει ήδη ανακοινώσει ένα κοινό πρόγραμμα, στην πραγματικότητα υπάρχουν αποκλίσεις σε βασικά θέματα, όπως πώς θα στηρίξουν οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να παραβιάσουν ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και ασφαλώς την στάση της απέναντι στη Ρωσία με δεδομένες τις σχέσεις Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι με Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης συγκυβέρνησης Κόντε – Σαλβίνι , ο Πρόεδρος Ματαρέλα είχε απορρίψει Υπουργό Οικονομίας για τις ευρωσκεπτικισμό του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ανταπόκριση από Ρώμη: Κρίστιαν Μαυρής

Ανησυχία για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη

H EE είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με όποια παράταξη και υποψήφιο επιλέξουν οι πολίτες κάθε κράτους μέλους. Δεν εμπλέκεται στο εσωτερικό των χωρών για το τι θα ψηφίσουν. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, ευελπιστώντας σε εποικοδομητική συνεργασία με την νέα κυβέρνηση.

Όπως μας έλεγε ευρωπαϊκή πηγή, εκτιμούν ότι στα μείζονα ζητήματα κυρίως ο συνασπισμός της Μελόνι θα προχωρήσει σε αναδίπλωση όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Διότι μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία χώρα με χρέος 150% του ΑΕΠ.

Από την άλλη, υπάρχει ανησυχία για την γενικότερη άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία καταφέρνουν και πείθουν ψηφοφόρους έχοντας αφήσει στην άκρη τη ναζιστική ρητορική και υιοθετώντας μια πιο μαλακή φρασεολογία. «Ξεπηδούν σαν μανιτάρια» έλεγε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή.

Είδαμε τα αποτελέσματα στη Σουηδία, και νωρίτερα στην Γαλλία. Σε τουλάχιστον 10 χώρες η ακροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 10% και πολλές φορές του 15%. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ εξηγώντας ότι η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των συνθηκών της ΕΕ.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος